Rijva installeert flexibele afkortlijn • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rijva installeert flexibele afkortlijn

Onlangs werd door Rijva een complete afkortlijn voor het gereedmaken van een keur van coilmateriaal aan Dejong Hotwatertanks in Gorredijk geleverd en in gebruik gesteld. Deze installatie is volledig afgestemd op de verwerking van roestvaststaal met een dikte tot 2 mm en bandbreedtes tot 1.600 mm.

De moderne afkortlijn die onlangs bij Dejong Hotwatertanks in gebruik werd genomen bestaat uit vier secties. Het eerste deel betreft een haspel waarop een spoel met 15 ton roestvaststaal te hangen is. Dit materiaal wordt ingebracht in een richtmachine, die ervoor zorgt dat de plaat spanningarm en recht in de schaar terecht komt. Dan volgt een meetwiel, dat ervoor zorgt dat de plaat nauwkeurig op lengte geknipt wordt. In de stapelaar tenslotte worden de vlakke platen verzameld, vanwaar ze verder naar de ponsmachines te transporteren zijn.

 

Nauwkeurig

Samen met Rijva is gekozen voor een Dimeco afwikkelhaspel met een capaciteit van 15.000 kg en geschikt voor een bandbreedte van 1.800 mm. Bij het afwikkelen wordt gebruik gemaakt van een elektro-pneumatisch geschakelde schijfrem, waarbij de remkracht afhankelijk is van de coildiameter. De daarachter opgestelde Dimeco richt/aanvoercombinatie heeft van een nauwkeurigheid van ca 0,05 mm.   

 

Dimeco van rijva bij dejong hotwatertanks

De nieuwe installatie bij Dejong Hotwatertanks is volledig afgestemd op de verwerking van roestvaststaal met een dikte tot 2 mm en bandbreedtes tot 1.600 mm (foto: Rijva)

 

De aanvoerlengte wordt gecontroleerd door een meetwiel op de band, zodat slipverliezen geen invloed hebben op de aanvoernauwkeurigheid. Het derde onderdeel binnen deze lijn is een Dimeco guillotine schaar, waarmee een maximum banddikte van 4,0 mm te verwerken is. Ten slotte is er de Dimeco stapelinrichting, berekend op een bandbreedte van 300 mm tot 2.000 mm en een maximale belasting van 3.000 kg. 

 

Volgens Peter Looy, productieleider bij Dejong Hotwatertanks, is kwaliteit bij het dunwandig construeren en bouwen vanzelfsprekend heel belangrijk. “Maar het stelt natuurlijk ook nogal wat eisen aan de maatvoering, zodat we juist daarin extra kritisch geweest zijn. Inmiddels hebben we kunnen vaststellen dat de nieuwe apparatuur wat dat betreft aan alle eisen en wensen voldoet.” Volgens de productieleider levert de investering in deze installatie zijn bedrijf een behoorlijk sterkere positie op. “Wij hebben er alle vertrouwen in dat we met deze capaciteit nog een heel eind vooruit kunnen. En met de overtuiging dit uitstekend geregeld te hebben, zijn we ook weer in staat om de volgende mechanisatiestap moeiteloos te zetten.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven