Ga naar hoofdinhoud

Revolver verticale Emag pendelt tussen spillen

Machinebouwer Emag biedt nu een bijzondere uitvoering aan van de verticale draaimachine met hangende klauwplaat: de VL 2P. Deze machine heeft links en rechts een draaispil en de revolver pendelt de beide staande draaispillen. Het pendelen tussen de twee spillen duurt maar 1,5 s.

Vorig jaar tijdens de EMO 2011 in Hannover (D) heeft Emag het prototype laten zien van de Emag VL 2P. Tijdens de komende AMB 2012 in Stuttgart (D) wordt deze machine door Emag volop in de schijnwerpers geplaatst.

 

VL width =

Kijk je in de Emag VL 2P dan zie je links en rechts een verticale hoofdspil met daaraan een hangende klauwplaat (foto’s: Emag en Reinold Tomberg, bekijk hier onze foto’s van het bezoek aan Emag in Salach)

 

Revolver pendelt

In het midden een revolver die ook over een verticale as roteert. Het bijzondere is dat revolver pendelt tussen de linker- en rechter-opspanning. Terwijl bijvoorbeeld met de draaigereedschappen in de revolver een werkstuk in de linkerspil bewerkt wordt, wordt in de rechterspil een verspaand werkstuk gelost en geladen vanuit een kettingtransporteur die onder beide spillen door beweegt. Het laden en lossen geschiedt volgens het bekende ‘pick up’-principe van Emag: dat wil zeggen dat de hoofdspil zelf de handling uitvoert die nodig is voor het laden en lossen van werkstukken. Bekijk ook de video hieronder die de machine in actie laat zien: 

 

 

Éénspiller

De revolver kan snel verschuiven van links naar rechts: dit duurt maar 1,5 s. Uiteraard heeft deze pendeluitvoering alleen zin bij cyclustijden die niet te lang duren. Dat wil zeggen dat als de laad- en lostijd in vergelijking met de bewerkingstijd voldoende lang duurt. Bij langdurende draaicycli, waarbij dus de wisseltijd relatief weinig invloed heeft op de totale cyclustijd, kies je vanzelfsprekend niet voor twee spillen. Dan kies je voor de VL 2, een verticale éénspiller die na de AMB ook voor verkoop beschikbaar is.

 

Een width=

Een drietal Emag VL 2P verticale draaimachines in opbouw bij Emag in Salach (D)

 

Extra Y-as

Tijdens de AMB presenteert Emag ook de uitvoering VT 2-4 voorgesteld. Dit is een vergelijkbare vier-assige draaimachine voor het bewerken van as-vormige werkstukken met een maximale diameter van 63 mm en een maximale lengte van 400 mm. Ook dit is een machine met twee bewerkingsstations. De verwachting is dat volgend najaar tijdens de EMO Hannover 2013 de VL 2, de machine dus met één draaispil, ook beschikbaar is met een extra Y-as. 

 

In een komend nummer van Metaal Magazine meer over de VL 2P en onze indrukken van de machinebouw van Emag opgedaan tijdens een bezoek in Salach (D). In ons land wordt Emag vertegenwoordigd door Oude Reimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven