'Reshoring vraagt extra capaciteit’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Reshoring vraagt extra capaciteit’

Door bestaande CNC-machines te automatiseren, worden ze beter benut.

‘Steeds meer internationale bedrijven lijken hun productie terug te halen naar West-Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Offshoring lijkt afgeschreven en reshoring de nieuwe realiteit. Dat stelt RoboJob. Deze trends moeten extra banen opleveren en de economie in die regio’s stimuleren. “Maar dit vraagt ook om bijkomende machinecapaciteit.” De fabrikant van machineautomatiseringen geeft aan hierbij te kunnen helpen.

Maakbedrijven richten al meer dan 20 jaar hun blik voor (delen van) hun productie op het ‘Oosten’, toen wereldwijd gezien kosten moesten worden bespaard. Dus werd werk uitbesteed aan bedrijven in Oost-Europa en Azië die goedkoper konden produceren.

De laatste jaren is die trend aan het omdraaien, en keren steeds meer internationale bedrijven met hun productie terug naar ‘het Westen’ (West-Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten). De pandemie heeft alles nog in een stroomversnelling gebracht.

In een artikel in European Business Review wordt aangehaald dat Industrie 4.0 wel eens een belangrijke rol kan spelen bij deze reshoring naar het Westen.

Industrie 4.0 noodzakelijk voor reshoring

“Robots, 3D-printing, het ‘Internet of Things’, en cloud computing zijn allemaal factoren die de aanwezigheid van arbeidskrachten in bedrijven geleidelijk laten afnemen.” Daarbij zijn laag- en middelhoog geschoolde werkzaamheden juist de activiteiten die in het verleden werden uitbesteed aan het buitenland.

Met andere woorden: het implementeren van Industrie 4.0-principes wordt voor bedrijven essentieel om te kunnen reshoren, omdat het anders simpelweg te duur wordt.

RoboJob bemerkt de interesse

“We merken inderdaad dat onze industrie steeds sneller weer opleeft”, reageert Helmut De Roovere, CEO van RoboJob. “De orderportefeuilles zijn goed gevuld, en er is een grote vraag naar bijkomende machinecapaciteit.”

Alleen zijn die bewerkingsmachines volgens hem lang niet altijd beschikbaar, want de vraag is in korte tijd flink toegenomen. “En door de strubbelingen in de supply chain is het vaak een jaar of meer wachten tot die machine geleverd kan worden.”

Automatisering als alternatief

De Roovere stelt dat er andere manieren zijn om bijkomende capaciteit te creëren.” Simpelweg door bestaande CNC-machines te automatiseren.” Hiermee worden deze bewerkingsmachines beter benut.

“Het merendeel van de meer dan 1.100 CNC-machines die wij tot op heden geautomatiseerd hebben, zijn bestaande machines van zeer uiteenlopende merken.

Hij is ervan overtuigd dat CNC-automatisering steeds meer een noodzaak wordt.

“Er is wel degelijk een toekomst voor de maakindustrie in het Westen, maar dan moeten we wel volop inzetten op automatisering, digitalisering en een duurzame productie met duurzame relaties tussen toeleveranciers en hun klanten.”

Alleen op deze manier kan de maakindustrie in zijn ogen competitief blijven ten opzichte van lagelonenlanden.

Ook het grote tekort aan vakmensen speelt automatisering in de kaart. “Alleen zo zullen we de vraag naar capaciteit op een slimme manier kunnen opvangen.”

Snel te leveren

Hij geeft aan dat RoboJob ondertussen zoveel ervaring heeft opgebouwd dat nagenoeg elke machine te automatiseren is.

“Bovendien hebben we goede afspraken gemaakt met onze leveranciers waardoor onze Turn-Assist, Mill-Assist, Racks en Pallet-Load-oplossingen nog voor de zomer kunnen worden uitgeleverd.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven