RAS XL-Center vereenvoudigt profielbuigen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

RAS XL-Center vereenvoudigt profielbuigen

De bediening is eenvoudig en intuïtief zodat er geen opleiding nodig is om de RAS XL- Center te kunnen bedienen (foto: RAS)

Het zwenkbuigconcept van RAS, de XL-Center, is een automatisch buigcentrum voor het buigen van stalen profielen voor ondermeer kozijnen, dak- en gevelafwerking en kabelgoten. Binnenkort wordt een tweede XL-Center aan Van Nieulande Staalbouw in het Zeeuwse plaatsje Koewacht.

De buigbalk van de XL-Center maakt op- en neergaande zettingen in plaatmateriaal in een automatisch procesverloop. De gepatenteerde 300 graden vrije ruimte in de voorkant van de wangen maakt een onbeperkte ontwerpvrijheid van onderdelen mogelijk. Bovendien maakt de open machineconstructie aan de binnenzijde van de XL-Center het mogelijk profielen te zetten die ver binnen de machine steken. De grijpers positioneren de plaat gedurende de buigvolgorde automatisch naar elke volgende zetting, totdat het profiel compleet afgewerkt uit de machine komt. De grijpers kunnen ook een voorgebogen of gesloten covering positioneren en fungeren tevens als aanslag tot 6,5 mm voor de buiglijn. Met een buiglengte van 3.200 mm bij 1,5 mm plaatdikte, maakt de RAS XL-Center, automatisch opvolgende op- en neergaande zettingen in plaatmateriaal met minimale plaathandling. De software kiest met één klik automatisch het gewenste profiel, zelfs met conische vormen.

Plaatdiktes

De gereedschappen buigen bekleed plaatmateriaal zonder het oppervlak te beschadigen. Half gesloten werkstukken worden door de XL-Center op een programmeerbare maat omsloten. De hoge sterkte gereedschappen met een straal van 1,5 mm zijn in de boven- en onderbalk ingebouwd en kunnen na intensief gebruik eenvoudig worden vervangen. Met de binnenradius van 1,5 mm inclusief buigcorrectie zet de XL-Center alle plaatdiktes in alle materiaalkwaliteiten.

Programmering

De multitouch PC besturing vormt het hart van de machine. De bediening is eenvoudig en intuïtief zodat er geen opleiding nodig is om de buigmachine te kunnen bedienen. Kennis van het zetten van profielen is nagenoeg overbodig. De operator tekent het profiel direct op de multitouch monitor. De software programmeert het te zetten profiel automatisch, en stelt meerdere alternatieve buigstrategieën voor. De operator selecteert vervolgens de gewenste buigvolgorde, waarna de besturing de hele procesafloop in 2D- of 3D-weergeeft. Met een druk op de startknop wordt het profiel door de XL-Center verder automatisch geproduceerd.

RAS XL-Center
Het RAS XL-Center kan op- en neergaande zettingen in plaatmateriaal verrichten

Conisch buigen

Conisch buigen van profielen behoort ook tot de mogelijkheden. Profielen voor daken en wanden worden vaak in delen uitgevoerd die eenvoudig op elkaar aan moeten sluiten. Voor een ‘pluggable’ profiel rekent de besturing voor elke bocht de helling automatisch uit. Na de start van het programma, geeft het beeldscherm aan hoe het werkstuk in de machine moet worden gelegd.

Bendex3D

Daarnaast is het ook mogelijk profielen vanaf een Windows Tablet PC in te voeren. De software Bendex3D maakt dat mogelijk. Eenmaal verbonden met het Internet verstuurt de tablet-pc, de profielgeometrie naar het kantoor. De XL Office-software genereert het buigprogramma voor de XL-Center automatisch, zonder dat het werk aan de machine hoeft te worden onderbroken. Zodra de huidige job is afgerond, laadt de machinebediener een enkel programma of een hele joblist in de machine. Met een druk op de startknop worden alle jobs zonder onderbreking uitgevoerd.

Metall uit Zandvoort brengt in Nederland de machines van RAS op de markt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven