Ga naar hoofdinhoud

Rademakers Gieterij krijgt subsidie voor warmte-terugwinning

Rademakers Gieterij die vorig jaar een doorstart maakte na een faillissement, zet in op het gebruik van hernieuwbare energie. Het bedrijf uit Klazienaveen krijgt van de provincie Drenthe 144.450 euro incidentele subsidie om een warmte-terugwinsysteem aan te schaffen. Zo bespaart het bedrijf, aldus de provincie, jaarlijks 200.000 m3 aan gas. Met de nieuwe installatie kan restwarmte van de gietoven worden gebruikt om het bedrijfspand te verwarmen.

Rademakers Gieterij is fabrikant van producten als machine-onderdelen, compressoren, pompen en hydrauliek van ‘grijs’ gietijzer, voor afnemers in de agrarische sector, machinebouw, automotive en funderingstechniek. Het bedrijf raakte in 2021 failliet maar maakte toen een doorstart met hulp van een groep financiers..

Het maakbedrijf dat begonnen is in 1909 in Kralingseveer en in 1948 verhuisde naar de huidige locatie in Klazienaveen, biedt werk aan 90 mensen. Rademakers draagt volgens de provincie Drenthe bij aan “lokale en regionale robuustheid van industriële ketens”.

Nog deze winter beginnen met besparen

De gieterij wil haar gehele productieproces opnieuw inrichten op basis van gebruik van hernieuwbare energie. Hiervoor heeft het bedrijf een energiebesparingsplan uitgewerkt, vertelt de provincie.

“Met de installatie van de warmte-terugwininstallatie kan het bedrijf al deze winter beginnen met een substantiële besparing.”

Het gasverbruik moet omlaag vanwege de energiecrisis, maar ook voor het behoud van werkgelegenheid, zeggen gedeputeerden Henk Brink en Tjisse Stelpstra:

“Wij willen Rademakers Gieterij ondersteunen bij het zetten van deze eerste -grote- stappen, zodat zij de komende jaren hun energiebesparingsplan verder uit kunnen voeren.”

Circulair bedrijf

Rademakers Gieterij is de laatste jaren op steeds grotere schaal circulair bezig, stelt de provincie.

Dit onder meer door secundaire grondstoffen (schroot) te gebruiken voor diverse nieuwe gietijzeren producten. Ook worden oude en ongebruikte onderdelen weer hergebruikt als grondstof.

Stimuleren verlagen gasverbruik

De provincie Drenthe geeft aan zich sterk te maken om industriële bedrijven zoveel mogelijk te stimuleren om hun gasverbruik te verlagen en energiebesparende maatregelen te treffen.

Om de warmte-terugwininstallatie te kunnen installeren, maakt Rademakers naast de incidentele subsidie ook gebruik van een lening van het Energiefonds Drenthe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven