Ga naar hoofdinhoud

Project smart schaar voor HSS start

Fagor Arrasate is een van de zes partners die participeren in IntellCutProcess. Dit is een Europees onderzoeksproject om smart scharen voor hogesterktestaal (HSS) te ontwerpen. Een dergelijk slim snijgereedschap is voorzien van een voorspellend systeem dat waarschuwt voor slijtage en dat onderhoud tijdig inplant.

IntellCutProcess gaat verschillende parameters analyseren die betrokken zijn bij het snijproces, zoals de snijkracht, de matrijsafwijking of -scheiding, en de snijhoek.

Met de verkregen gegevens zal het snijgereedschap geoptimaliseerd worden. Hierbij wordt onder meer gekeken naar aspecten als het gebruikte materiaal en de beschermende coating. Dat meldt Fagor Arrasate.

Prototype met sensoren

Om de resultaten van het onderzoek te valideren, zal eerst een prototype met diverse sensoren worden gebouwd voor het snijden van zware metalen platen.

De platenschaar krijgt sensoren die verschillende indicatoren voor de snijkwaliteit meten, zoals de braamhoogte en het snijvlakprofiel.

Met deze informatie zal het systeem in staat zijn om slijtage van het snijgereedschap te monitoren, om zo de hoogste kwaliteit en snijprecisie te kunnen handhaven.

Ook maakt het voorspellende systeem het mogelijk om noodzakelijke onderbrekingen in de productie te plannen, wat de OEE (Overall Equipment Effectiveness) verhoogt.

In operationele snijlijn

Als de nieuwe schaar functioneert, kan deze worden geïnstalleerd in een operationele snijlijn.

Het programma wordt gefinancierd door het RFCS-2019 (Research Fund for Coal and Steel) programma van de Europese Unie. Er nemen 6 partners aan deel, waaronder Fagor Arrasate, Mondragon Unibertsitatea en messenproducent Zorrotz.

Fagor Arrasate

Het Spaanse Fagor Arrasate ontwerpt en produceert oplossingen op maat voor het vormen van staal, aluminium en roestvrij staal (met inbegrip van persen), snij- en bewerkingslijnen voor rollen en complete systemen voor de productie van complexe metalen onderdelen.

Het bedrijf is ook gespecialiseerd in composietvormen, smeden (warm en koud) en dieptrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven