Problemen door gestegen energieprijzen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Problemen door gestegen energieprijzen

Eén op de vier ondernemers met een bedrijf in energie-intensieve sectoren (waaronder metaalbedrijven) verwacht dit jaar al serieus verlies te draaien door extreem gestegen energieprijzen. Nog eens een 33% voorziet volgend jaar (zwaar) in de rode cijfers terecht te komen en dit percentage loopt op. Een derde van de ondernemers betaalt inmiddels 3 tot 8 keer zoveel voor elektriciteit ten opzichte van vorig jaar. Voor meer dan een kwart zijn de gasprijzen 3 tot 8 keer zo duur geworden.

Dat zijn enkele resultaten van een flitspeiling van VNO-NCW en MKB-Nederland in samenwerking met zo’n twintig aangesloten brancheorganisaties, waaronder Koninklijke Metaalunie. Dat meldt Metaalunie.

Niet door te berekenen

De situatie is vooral nijpend omdat veruit de meeste bedrijven de zo fors gestegen energiekosten niet of nauwelijks kunnen doorberekenen. Dit omdat zij zichzelf niet uit de markt willen prijzen, omdat ze te maken hebben met langlopende contracten of omdat ze hun prijzen opgelegd krijgen door de opdrachtgever. Dit geldt voor 84% van de bedrijven, blijkt uit de flitspeiling.

De ondernemers die hun prijzen niet kunnen doorberekenen, zijn het meest pessimistisch. Van hen rekent 40% procent op zware verliezen volgend jaar.

Van de ondervraagde ondernemers heeft 65% een variabel of aflopend contract, zodat ze nu, of binnenkort, geconfronteerd worden met fors hogere energieprijzen. Slechts 10% heeft een langer doorlopend contract en blijft vooralsnog buiten schot. 

Fors hogere prijzen elektriciteit en gas 

Zo’n 34 procent van de ondernemers ziet de rekening voor elektriciteit 3 tot 8 keer zo hoog uitvallen ten opzichte van 2021. Ongeveer 37% betaalt 2 tot 3 keer meer.

Voor 29% van de ondervraagde ondernemers zijn de gasprijzen 2 tot 3 keer hoger dan in 2021. Nog eens 27 procent betaalt zelfs 3 tot 8 meer. 

Negatieve effecten dempen

Veel Europese landen maken inmiddels gebruik van het verruimde EU-steunkader om de negatieve effecten van de hoge energieprijzen voor bedrijven te dempen.

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn in gesprek met de overheid hoe ook hier bedrijven het beste kunnen worden geholpen, zodat een verstoring van het speelveld wordt voorkomen.

De hulp is nodig om deze tijdelijke fase van extreem hoge energieprijzen te overbruggen. Daarnaast zijn juist nu oplossingen nodig om te zorgen dat bedrijven verder kunnen blijven verduurzamen, aldus de ondernemersorganisaties.

Achtergronden flitspeiling

De flitspeiling is gehouden onder 722 energie-intensieve bedrijven uit de ledenkring van VNO-NCW en MKB-Nederland.

Behalve metaalbedrijven gaat het onder meer om drukkers en wasserijen, glastuinbouwbedrijven, chemische bedrijven en fabrikanten van producten als kunststof en papier, (industriële) steenbakkers, schadeherstelbedrijven, bakkers en slagers. 

Bekijk het pamflet ‘Laat ons het blijven maken’ met resultaten van de flitspeiling.

Wat vindt u? Stem mee op de nieuwe stelling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven