Ga naar hoofdinhoud

Prijzen metalen blijven hoog

ABN AMRO verwacht, in lijn met de algemene afzwakking van de wereldwijde economische groei, een terugval van de grondstofprijzen in het derde kwartaal van 2011. Uitzondering hierop zijn tarwe, koffie en enkele metalen, die door een onbalans in vraag en aanbod, in prijs zullen stijgen. Voor de middellange termijn tot 2013 is de bank over het algemeen positief gestemd.

Voor gas- en zinkprijzen wordt een stijging verwacht de komende twee jaar; voor goud en koper een daling. Dit schrijft ABN AMRO Commodity Research in haar Quarterly Commodity Outlook die vandaag is gepubliceerd. Zie de bijlage:

 

pdf bestand  ABN AMRO Quarterly Commodity Outlook_July 2011

 

Prijzen metalen blijven hoog

Op de lange termijn zal de verdere urbanisatie en industrialisatie in Azië (m.n. China en India) een positieve factor zijn voor zowel de vraag naar basis metalen als naar staal, ijzererts en steenkool. De prijs van koper zal afzwakken door overaanbod, maar blijft op een relatief hoog niveau. De vraag naar zink overtreft echter het aanbod tot aan 2013, waardoor de prijs zal toenemen. Ook de prijs van staal zal niet aan de gevolgen van overaanbod ontkomen en zal enigszins afzwakken op de lange termijn, met in het kielzog ijzererts en steenkool. Toch blijft ook hier de prijs op een relatief hoog niveau

 

Prijsstijging gas

Voor de oliemarkt verwacht de bank dat het prijsverschil tussen WTI en Brent, door een overaanbod op de Amerikaanse markt, voorlopig zal blijven voortduren. Op de middenlange termijn zal door een groeiende vraag uit niet Westerse landen – vooral China – de olieprijs hoog blijven. Door o.a. de sterk groeiende vraag vanuit vooral Azië en het Midden Oosten en de aankondiging van sommige landen om te stoppen met kernenergie, zal de prijs van gas de komende twee jaar aanzienlijk stijgen; ABN AMRO verwacht een stijging van meer dan 30% tot 2013.

 

Edelmetalen

ABN AMRO denkt dat de huidige omvangrijke investeringsposities in goud en andere edelmetalen een significant risico met zich meebrengt. De goud / zilver-prijs verhouding zal verder normaliseren gezien de grotere gevoeligheid van zilver voor een economische vertraging. De risico’s voor een correctie in palladium en platina prijzen zijn toegenomen. Palladium is minder kwetsbaar dan platina.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven