PM-Bearings bewerkt tot op micrometer met Robodrill • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

PM-Bearings bewerkt tot op micrometer met Robodrill

Met een Robodrill van Fanuc bewerkt PM-Bearings lagers tot op de micrometer nauwkeurig (foto: PM-Bearings)

PM-Bearings in Dedemsvaart specialiseert zich in ultranauwkeurige lineaire geleidingen, nanopositioneringssystemen en volledige machines waarin positionering tot op de micrometer een absolute vereiste is. Het metaalbedrijf koos heel bewust voor de Robodrill van Fanuc om zijn kleinste lineaire lagers voor medische, militaire en semiconductortoepassingen te produceren.

Productiemanager Pim Lüth: “We kozen indertijd voor Fanuc omdat de Robodrills toen al uitblonken in snelheid. En dat doen ze nog altijd. Gaten boren, schroefdraad tappen en de lagers afschuinen en op lengte frezen gaat erg snel. Hij wisselt ongelooflijk snel van boor naar tap naar frees. We laten altijd de hogesnelheidsspindels installeren. In onze modellen halen die 20.000 min-1. Ook de nauwkeurigheid en dus de kwaliteit van onze geleidingen verhoogden beduidend. Precisie is voor ons van levensbelang. Onze profielen wijken per meter maximaal 2 micrometer af. Ook het eindproduct moet tot op de micrometer precies afgewerkt zijn. De afwijking van onze lagers bedraagt maximaal 4 micrometer.”

Pim Lüth: “ Dankzij de veelzijdige besturing installeer je ook snel onderdelen van andere fabrikanten op de Robodrill
Pim Lüth: “Dankzij de veelzijdige besturing installeer je ook snel onderdelen van andere fabrikanten op de Robodrill”

Vierde as

PM-Bearings gebruikt op dit moment zeven Robodrills: een a-T10B, twee a-T14iAL’s, een a–T14iBL, een a-T21iDL en twee zes jaar oude a–T21iEL’s. Vier ervan liet het bedrijf uitrusten met een vierde as. Pim Lüth: “We moeten onze geleidingen langs alle zijden bewerken. De Robodrills met een vierde as en de DDR-draaitafel doen dat in een opspanning en sneller. We gebruiken ze om de middelgrote series te produceren. Op de machines met drie assen moet een operator het stuk nog altijd een paar keer van kant wisselen. De robuustheid van de machine is ook een enorme plus. We hebben nog nooit de productie op een van onze Robodrills moeten stilleggen omwille van een storing of defect. De oudste Robodrill die we hebben, de a-T10B, is ondertussen al negentien jaar oud. En die werkt nog altijd perfect.” PM-Bearings heeft plannen om de productie van zijn hoognauwkeurige lineaire lagers binnen enkele jaren volledig te automatiseren. Een eerste stap daarin is de Robodrills uitrusten met de automatisch openende deuren en Fanuc-robots om ze te laden en ontladen.

90% export

PM-Bearings is onderdeel van de PM-Group. Met Nederlandse vestigingen in Dedemsvaart, Almere en Hengelo ontwerpt, ontwikkelt en fabriceert de groep onder meer mechatronische systemen, precisiestructuren in plaatmetaal, geavanceerde coatings en oplossingen voor de luchtvaart- en militaire sector. Bijna 90% van de productie is bestemd voor export binnen Europa, naar Noord-Amerika en Azië.

PM-Bearings heeft zeven Robodrills in gebruik, waarvan de oudste inmiddels negentien jaar oud is
PM-Bearings heeft zeven Robodrills in gebruik, waarvan de oudste inmiddels negentien jaar oud is

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven