Pilotplant voor fossielvrije staalproductie • Metaal Magazine
Nieuws

Pilotplant voor fossielvrije staalproductie

Een pilotfabriek om direct-gereduceerd ijzer (DRI) te produceren, opent in 2020 in het Zweedse Luleå. De bouw is kortgeleden gestart. Het betekent volgens initiatiefnemer Hybrit ’s werelds eerste fossielvrije staalproductie. Daardoor heeft het proces bijna geen CO2-voetafdruk.

Hybrit, een joint venture van SSAB, LKAB en Vattenfall, ontstond in 2016 om cokeskolen (die normaal gebruikt worden voor op erts gebaseerde staalproductie) te vervangen door reducerend waterstof.

Doel is op deze manier een fossielvrij, duurzaam staalproductieproces op industriële schaal te krijgen. De ambitie is om een productieproces te creëren dat water gebruikt in plaats van koolstofdioxide. Het onderzoek hiernaar duurt tot 2035.

Waterstof in plaats van erts

In de pilotfabriek wordt waterstof getest als reducerend middel. Hybrit Development heeft Tenova aangesteld om de nieuwe fabriek te ontwikkelen.

Dit bedrijf, onderdeel van de Techint Group, is gespecialiseerd in innovatieve oplossingen voor de metaal- en mijnbouwindustrieën. Het bedrijf wordt de leverancier van productiemachines voor het maken van direct-gereduceerd staal.

SSAB, LKAB en Vattenfall investeren, samen met het Zweedse Energie-agentschap, zo’n 1,4 miljard Zweedse kronen (134,8 miljoen euro) in de fabriek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven