Phantom stapt af van DIN-norm • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Phantom stapt af van DIN-norm

De Phantom HP2 UNI VHM Trochoïdaal frees in 2XD en 3xD-variant, en de icoontjes met het werkgebied.

Phantom stapt bij freesgereedschappen af van de DIN-norm. Verder komt de Nederlandse gereedschappenfabrikant met een icoontje om het werkgebied van de gereedschappen aan te geven. Bovendien introduceert het bedrijf een nieuwe universele frees. Doel van dit alles is om het werken voor de frezer gemakkelijker te maken.

De fabrikant van gereedschappen laat de DIN-norm los, omdat de jongste generatie programmeurs, die vaak hbo-geschoold is, er minder vertrouwd mee is. Bovendien is het in de ogen van het bedrijf ook niet altijd even logisch.

Verhouding snijlengte en diameter

In plaats daarvan gaat Phantom werken met de verhouding snijlengte en diameter. Het wordt dus voortaan – net als bij de boren – bijvoorbeeld 2xD of 3xD. “Bij boren gaat men voor de snijkantlengte uit van de schacht”, zegt productmanager Jacco Kramer. “Hiervoor is geen tabellenboekje meer nodig.”

Icoontje voor werkgebied 

Het bedrijf gaat verder werken met een icoontje om het ideale werkgebied van een specifieke frees aan te geven.

Frezen hebben een ongelijke spiraalhoek die snijkrachtschommelingen opvangen om vibraties tegen te gaan. Maar bij bepaalde verhoudingen in diepte (ap) en breedte (ae) veranderen de snijkrachten zodanig, dat een frees toch kan gaan trillen. Dat leidt tot een snellere slijtage. 

Het icoontje is een grafiek waarin de verschillende lengte-diameters van de frezen (2xD, 3xD,…) (ap) staan uitgezet tegen de optimale percentagebreedte (ae).

Groen: optimaal proces

Zo is direct in één oogopslag zichtbaar bij welk percentage van de diepte de frees optimaal werkt (het groene deel). Groen staat dus voor een optimaal proces met minimale slijtage. Bij oranje kan nog wel gefreesd worden, maar neemt de kans op trillingen toe. De rode zones moeten vermeden worden.

Nieuwe HP2-frees

Bij de nieuwe HP2-frees heeft Phantom diverse testen uitgevoerd om te achterhalen wat het optimale werkgebied is. Dit is eveneens weergeven in het icoontje met de grafiek, met de verschillende lengte-diameters (ap) en percentagebreedte (ae).

Op deze manier hoeft de CNC-programmeur dus niets meer uit te rekenen of proefondervindelijk uit te vinden bij welk percentage van de diepte de frees optimaal werkt en wanneer vibraties optreden.

De nieuwe HP2 is een universele frees met een speciale kopgeometrie. Dit maakt dat de frezer toekan met één gereedschap voor boren, frezen van sleuven en contouren, 45˚ induiken en zelfs voor het boren zonder startgat

De Phantom HP2 UNI VHM Vari frees is vanwege onder meer de kwaliteit van het hardmetaal breed inzetbaar.

Bijzonder is dat de snijkanten voor het coaten gehoond zijn. Daarmee wordt de betrouwbaarheid van de frees verhoogd. De frees is gecoat met een aluminiumchroomnitride (AlCrN) coating, geschikt voor droog en nat verspanen.

Trochoïdaal frezen

Er is ook een trochïdaalfrees. Door een zesde tand aan de Phantom HP2 UNI VHM Trochoïdaalfrees toe te voegen, zorgt het Nederlandse gereedschappenmerk voor een gemiddeld 20% hogere productiviteit bij trochoïdaal frezen. In de 2xD en 3xD varianten blijft de frees stabiel en goed presteren op een gemiddelde CNC-machine.

Icoontjes met de werkgebieden van de 2xD en 3xD trochoïdaalfrees.

Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden, stelt het bedrijf, bijvoorbeeld voor het uitfrezen van diepe kamers of waar veel materiaal moet worden weggenomen. “Hiervoor zetten frezers tot nu toe eigenlijk altijd een vijfsnijder in”, aldus Kramer.

“Omdat bij trochoïdaal frezen de voeding gelijk blijft als men van vijf naar zes tanden gaat, neemt de productiviteit toe, evenals de standtijd van de frees. En met een snedebreedte van 30% kunnen de meeste CNC bewerkingscentra dit best goed aan.” Het Phantom-team is in het Nederlandse test- en trainingscentrum gaan experimenten met een zessnijder.

Tijdens Metavak

Met de introductie van de nieuwe frees laat Phantom de DIN-norm los. De HP2 heeft behalve de 3xD en 3xD-omschrijving ook het nieuwe icoontje met het werkgebied. 

De HP2 wordt gepresenteerd tijdens de Metavak (5-7 oktober).

2 reacties op “Phantom stapt af van DIN-norm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven