Perslijn Mexico met plaatlader en robots • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Perslijn Mexico met plaatlader en robots

De optische lijnscanner van Schuler detecteert de exacte positie van de platen voor ze in de eerste pers geladen worden (foto's : Schuler).

De Mexicaanse fabrikant van auto-onderdelen Martinrea heeft een grootschalige perslijn uitgerust met een plaatlader en meerdere Crossbar Robots 4.0 van het Duitse Schuler. Dit om flexibeler te zijn in de fabriek in het Mexicaanse Silao.

De plaatlader is ideaal voor de buitenste delen omdat de reinigings- en oliesystemen een goede kwaliteit van de componenten garandeert. De nieuwe optische lijnscanner detecteert de exacte positie van de platen voor ze in de eerste pers geladen worden. Een Crossbar robot corrigeert als dat nodig is de positie, meldt Schuler.

De robots, centraal in de lijn, transporteren de onderdelen direct van het ene persstation naar het andere en positioneren ze voor elke verdere behandeling. Vooral bij de productie van multi-part onderdelen biedt deze flexibiliteit voordelen.

Twee extra assen

Een Crossbar Robot 4.0, middenin de perslijn van Martinrea in het Mexicaanse Silao.

De Crossbar robots zijn gebaseerd op een zesassige industriële robot die Schuler heeft uitgebreid met twee extra assen. Een voor de grijper van de robotarm en een voor de horizontale aandrijving. Dat maakt dat de robots meer bewegingsvrijheid en flexibiliteit hebben.

Elke robot, met een maximale laadcapaciteit van 90 kg, wordt in Silao aan een spoor gehangen, zodat afstanden tot 12 meter tussen persstations overbrugd kunnen worden.

Dergelijke afstanden worden doorgaans alleen maar in oudere lijnen gehaald waar ruimte is voor een apart station voor ontladen en keren.

Ruimte vrij

Dat maakt dat de nieuwe Crossbar robot in de ruimte tussen de persen, feeders voor beladen en ontladen en onderdeeloriëntatie kan vervangen. Hierdoor komt tussen de persen ruimte vrij voor onderhoud en kan het aantal gereedschappen er van drie terug naar 1. Bovendien zorgt het nieuwe systeem voor extra output.

Verder is de Crossbar Robot 4.0 50 procent energie-efficiënter dan het 3.0 model. Dit omdat een energiemanagementsysteem is aangebracht met een geïntegreerd energieterugwinsysteem.

Snelle gereedschapswissel

Met plaatladers en Crossbar robots stelt Schuler een brede keuze te bieden aan oplossingen voor een geautomatiseerde gereedschapswissel die in twee minuten is uit te voeren.

En dankzij de intelligente netwerkfunctionaliteit kan de robot ook de processen bewaken en analyseren en zo nodig informatie verschaffen over fouten die tijdens het proces zijn opgetreden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven