Ga naar hoofdinhoud

Persconferentie Tube en wire bij DSM

Glasvezeldraad met een diameter van 8 micrometer wordt met een UV-uithardende coating van DSM omsloten (foto's: Tim Wentink)

Van 4 t/m 8 april vinden op het beursterrein in Düsseldorf (D) voor de 15e keer de vakbeurzen Tube en wire plaats. In zestien beurshallen presenteren de draad-, kabel- en buizenindustrie hun innovaties. Bezoekers kunnen tijdens beide vakbeurzen ongeveer 2.500 exposanten bezoeken. Tijdens de persconferentie bij DSM Functional Materials, een van vijftien Nederlandse exposanten tijdens de wire, toonde het bedrijf uit Hoek van Holland de expertise die ze tijdens de beurs aan het publiek wil presenteren.

DSM Functional Materials produceert synthetische kunstharsen voor coatings die optische glasvezels omhullen. De UV-uithardende coatings worden door middel van een soort vingerhoedje aangebracht  aan de glasdraad. Bijzonder is dat de glasdraad met een snelheid van 50 m/s wordt aangevoerd en dat de UV-lampen die voor de uitharding zorgen over een lengte van 1 m zijn geplaatst. Het is dus belangrijk dat de coating zeer snel uithardt. Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat de glasdraad een diameter heeft van slechts 8 micrometer. Om deze draad te beschermen worden er hoge eisen gesteld aan de coating. De laatste jaren is de vraag naar glasvezelkabel erg toegenomen. Om een indruk te geven: de huidige jaarlijkse productie van glasvezeldraad (400 miljoen km) is voldoende om 10.000 keer rondom de aarde te gaan. Elke km glasvezeldraad wordt omringd door 40 gram coating. De coating bestaat uit twee lagen. De eerste primaire laag die in direct contact staat met de glaskabel is zacht voor een goede schokbestendigheid en een optimale aanhechting. De secundaire laag is harder en beschermt tegen slijtage en andere beschadigingen.

De coating voor glasvezelkabels bestaat uit een primaire zachte schokbestendige laag en een secundaire slijtvaste laag
De coating voor glasvezelkabels bestaat uit een primaire zachte schokbestendige laag en een secundaire slijtvaste laag

Trends en internationaal contact

“De wire is voor DSM een ontmoetingsplek om belangrijke internationale klanten te spreken. Tevens geeft het ons de mogelijkheid om onderzoek te doen naar nieuwe trends en technologische mogelijkheden”, vertelt Ad Abel, global sales director bij DSM. Daarmee doelt hij bijvoorbeeld op de mogelijkheden van led-verlichting ter vervanging van de warmte genererende UV-lampen.

Bekijk hier meer foto’s van ons bezoek aan de Tube en wire persconferentie bij DSM in Hoek van Holland.

Meer informatie over de Tube en wire vindt u in ons Dossier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven