Overeem kan tot 500 mm rolvormen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Overeem kan tot 500 mm rolvormen

Overeem in Ede investeerde onlangs in een nieuwe Dreistern rolvormmachine. Voornaamste reden was dat het bedrijf nu kan rolvormen tot 500 mm materiaalbreedte en 3,5 mm materiaaldikte. Daarnaast speelden nauwkeurigheid en flexibiliteit een grote rol.

De Dreistern P3, in Nederland vertegenwoordigd door Rijva te Vaassen, is aangeschaft voor het maken van brede profielen voor verlichtingsarmaturen. “Onze klant wilde naar een breed ontwerp design armatuur met plaats voor twee tl-lampen,” legt Kok Langerak, directeur van Overeem uit. “De nieuwe machine maakt nu deze armaturen vanaf coil meteen op maat.”

 

Dikke assen 

De nieuwe machine heeft 36 profileerstations, waarvan acht zijrollentafels en kan zowel droog als nat (met olie) profielen vormen. “In tegenstelling tot de andere WHM machines bij ons, die een asdiameter van 40 mm hebben, heeft de Dreistern assen met een diameter van 63 mm,” legt Miro Ivec, productie manager van Overeem uit. “Ook bij zwaardere belasting, zoals bijvoorbeeld bij 3,5 mm dik materiaal, zullen deze assen niet doorbuigen.”

 

Dreistern P3 bij Overeem

Duidelijk zijn de rolvormgereedschappen en aandrijfassen van de 36 stations te zien (meer foto’s van de Dreistern (Paul Quaedvlieg))

 

De maximale banddikte voor de Dreistern machine is 3,5 mm bij materiaal met een treksterkte van 500 N/mm2. De maximale bandbreedte is 500 mm, de maximale profielafmetingen zijn 400 mm bij 100 mm (breedte x hoogte). Langerak: “Aan het einde van de Dreistern komt een automatisch systeem om de profielen op te pakken en in kisten te plaatsen. Dan kan de lijn nagenoeg volautomatisch draaien.”

 

Eigen gereedschappen

Overeem ontwerpt en maakt de rolvormgereedschappen zelf. De klant komt met een tekening van het profiel. De gereedschappen worden in een CAD-systeem uitgewerkt, waardoor er een soort waaier ontstaat aan gereedschaptekeningen. Voor het maken van de gereedschappen beschikt Overeem over een ruim geoutilleerde werkplaats met draadvonkmachines, draai- en freesbanken. De rollen worden op een hydrostatisch gelagerde draaibank gemaakt en zijn zo glad, dat deze geen nabewerking nodig hebben. Een knap staaltje metaalbewerking.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven