Ga naar hoofdinhoud

Oqton en Valk Welding samen in transformatie lasindustrie

De Belgische softwareleverancier Oqton en Valk Welding kondigen aan de krachten te bundelen om de lasindustrie te transformeren en meer flexibiliteit te bieden. Daarmee zal de software van Oqton deel gaan uitmaken van Valk Welding’s Automatic Robot Programming (ARP) oplossing voor high-mix, low-volume (HMLV)-productie.

De Valk Welding ARP powered by Oqton maakt, zo geven beide bedrijven aan, tien keer sneller programmeren mogelijk dan traditionele offline programmeeroplossingen.

“Bovendien is geautomatiseerd robotlassen drie keer sneller en tot vier keer goedkoper dan handmatig lassen.”

De nieuwe technieken en processen die de bedrijven gezamenlijk zullen ontwikkelen zijn bedoeld om het gebruik van geautomatiseerd robotlassen te optimaliseren voor enkelstuks of kleine serieproducties die voorheen alleen met handmatige methoden economisch haalbaar waren.

De Valk Welding ARP powered by Oqt

De Valk Welding ARP powered by Oqton genereert autonoom lasrobotprogramma’s rechtstreeks vanuit 3D CAD-bestanden. Hierdoor wordt kostbare programmering overbodig.

De software van Oqton is gedreven door kunstmatige intelligentie (AI) en maakt het mogelijk om geheel automatisch lasrobotprogramma’s aan te maken. 

Met AI worden de processen voor toekomstige onderdelen verfijnd op basis van huidige beste werkmethoden.

Zo kunnen lassers deze software makkelijk gebruiken zonder dat voorkennis van robots of 3D-geometrie nodig is.

De eenvoud en het gebruiksgemak van de Valk Welding ARP powered by Oqton maken dit een ideale oplossing voor high-mix, low-volume robotlassen.

Eerste stappen naar automatisch robotlassen

“We zijn erg enthousiast over de samenwerking met Valk Welding”, zegt Mark Forth, general manager van Industrial Manufacturing bij Oqton.

“Samen zullen we klanten helpen hun eerste stappen te zetten naar volledig automatisch robotlassen, met behulp van ARP powered by Oqton.”

Peter Pittomvils, CCO Valk Welding Group, met het hoofdkantoor in Alblasserdam, is het daarmee eens. “Blij om Oqton in onze ARP – Automatic Robot Programming – suite te hebben.”

“Als marktleider in 100% offline programmeerbare lasrobots zijn we klaar om de sprong naar het volgende niveau te maken.”

Naast eigen projecten ondersteunt Valk Welding Oqton ook voor alle andere Panasonic systeemintegratoren, om ook hun klanten te bedienen met deze oplossing en te voorzien van hun ervaring.

Behoefte aan automatisering lasproces

Jaarlijks gaan er meer lassers met pensioen dan dat er nieuwe lassers bijkomen. Daarom is er meer dan ooit behoefte aan automatisering van het lasproces, stellen beide bedrijven.

“Volgens de American Welding Society (AWS) is de gemiddelde leeftijd van een lasser 57 jaar, en de AWS schat dat er tegen 2024 een tekort zal zijn van 400.000 banen in de lasindustrie.”

In Europa daalt de beschikbaarheid van lassers met 2% per jaar en dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Het tekort aan lassers bestaat al vele jaren, maar ook het tekort aan robotprogrammeurs met laskennis onderstreept de behoefte aan een geautomatiseerde oplossing.”

Meer informatie

Over de Valk Welding ARP powered by Oqton is meer te lezen op de websites van Oqton en Valk Welding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven