Opspansystemen Schunk verhogen efficiëntie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Opspansystemen Schunk verhogen efficiëntie

Bij draaibewerkingen kan het nulpuntspansysteem Vero-S scoren. In de NSL turn versie zorgt hij op moderne multi-tasking machines voor flexibiliteit en korte omsteltijden

Gezien de steeds kortere levenscycli van producten en een snel groeiende verscheidenheid is de efficiëntie te vergroten met behulp van de juiste spansystemen. Schunk heeft een breed programma spansystemen die varieert van relatief eenvoudige en toch effectieve snelwisselklauwen tot veeleisende palletwisselsystemen.

Klauwensnelwisselsystemen gelden op het gebied van draaitechniek al jaren als een efficiënte manier tot meer flexibiliteit. Efficiënt zijn klauwplaten met een geïntegreerd snelwisselsysteem, die de wisseltijd voor een spanklauwenset van ongeveer 10 minuten tot 15 minuten (met conventionele klauwplaten) reduceren tot ruim onder een minuut.
De bediening is eenvoudig: zo volstaat bij de Rota THW Serie een kwartslag draaiing met de ontgrendelingssleutel  om de grondklauwen vertanding te ontgrendelen. Nadat de nieuwe klauwen zijn ingezet en de keil-haak vertanding is ingeschakeld, kan de sleutel teruggedraaid worden. Een veermechanisme werpt uiteindelijk de sleutel uit en voorkomt zo dat deze per ongeluk in het klauwplaatlichaam wordt vergeten. Bij de handbediende klauwplaatserie Rota-S plus 2.0 is geen gereedschap nodig. De uitwisseling vindt eenvoudigweg plaats door het indrukken van een knop. Een indicatorpin signaleert of de klauwen na de snelle uitwisseling vergrendeld zijn.

Flexibel spannen

Hoe diverser de werkstukken en het soort bewerking zijn, des te meer het loont om naar flexibel inzetbare spanmiddelen te kijken. Op drie-, vier- of vijfassige machines kan de Kontec KSM2 meerdere onderdelen gelijktijdig naast elkaar spannen. Slanke bekken zonder uitstekende  storingscontouren zorgen voor een hoge onderdelendichtheid. Daarnaast kunnen meervoudige spanners gezamenlijk een groot werkstuk spannen. Ongeacht de grootte van het werkstuk zorgt een keilspansysteem ervoor dat het werkstuk tijdens het spanproces automatisch naar beneden wordt getrokken. Zo is ook bij hoge HFM (HFM=High Feed Milling) een veilige en nauwkeurige bewerking gegarandeerd.

Met behulp van slanke klauwen kunnen op de Schunkmeer-voudige spanner Kontec KSM2 meerdere onderdelen in een kleine ruimte gespannen worden
Met behulp van slanke klauwen kunnen op de Schunkmeer-voudige spanner Kontec KSM2 meerdere onderdelen in een kleine ruimte gespannen worden

Breed scala

Voor gebruikers die op frees-draaimachines een breed scala van werkstukken willen bewerken, heeft Schunk een  flexibele handmatige klauwplaat ontwikkeld. De Rota-S flex heeft verlengde geleidingsbanen en in vergelijking met conventionele klauwplaten voor grotere spandiameters weegt het spansysteem ongeveer 60% minder. Door de lage bouwhoogte blijft er veel  ruimte beschikbaar voor het werkstuk en het gereedschap. Voor het bewerken van kleine onderdelen kunnen de verlengde geleidingsbanen eenvoudig gedemonteerd worden. Vuilafdichtingen voorkomen het indringen van spaanders en stof. Het spansysteem kan eenvoudig op de machinetafel gemonteerd worden en met behulp van een klauwsnelwisselsysteem binnen enkele seconden worden omgezet.

Met de Rota-S flex kan het toepassingsgebied van frees- en draaimachines veelvuldig uitgebreid worden (foto's: Schunk)
Met de Rota-S flex kan het toepassingsgebied van frees- en draaimachines veelvuldig uitgebreid worden (foto’s: Schunk)

Uitgebreide mogelijkheden

Nulpuntspansystemen zijn volgens Schunk de eenvoudigste manier om de flexibiliteit van het werkstuk klemmen te verbeteren. Hiervoor heeft Schunk het Vero-S ontwikkeld. Dit systeem maakt een snelle wissel van de verschillende spanmiddelen met een repeteernauwkeurigheid kleiner dan 0,005 mm mogelijk. De in de nulpuntspanmodule radiaal geplaatste centreerringen trekken de spanbouten naar binnen en vergrendelen deze zelfsluitend en vormomsloten. Dankzij een gepatenteerde  express- en spanslag ligt de intrekkracht bij  40 kN. Alle functionele onderdelen, zoals bodemconstructie, spanbouten en centreerringen zijn gemaakt zijn gehard roestvrij staal en de module is volledig afgedicht tegen spaanders, stof en koelvloeistof.

Werkstukken met behulp van spanbouten direct in de nulpuntspanmodule gespannen
Werkstukken worden met behulp van spanbouten direct in de nulpuntspanmodule gespannen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven