Onbemand met gereedschap met chip • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Onbemand met gereedschap met chip

Als metaalbewerkings-machines ’s nachts frezen zonder dat er iemand naast staat, moet je blindelings kunnen vertrouwen op het gereedschap. De gereedschapbewaking luistert veel kritischer, zegt Martin Blokland, de Zoller-specialist bij Laagland. “Je bent er immers niet bij als het gereedschap in de spil gaat.”

Blokland ziet dat steeds meer bedrijven die investeren in geavanceerde automatiseringsconcepten, zoals een Fastems cel, overstappen op voorinstelapparatuur in combinatie met een chiplezer en -schrijver. De chip zorgt ervoor dat ongeacht in welke pot van het magazijn het gereedschap geplaatst wordt, de machine altijd de correcte data heeft. Immers, alle gereedschapdata inclusief de offset  waarden worden automatisch gelezen en aan de machine doorgegeven zodra het gereedschap in de spil wordt geplaatst.

  

350 width =

De software van Zoller neemt hierbij steeds meer functies van de gereedschapbewaking over. En dankzij het chip lees- en schrijfsysteem kunnen gereedschappen niet meer fout in het magazijn worden geplaatst (foto: Laagland).

 

Elk uur scannen

De nieuwste Zoller systemen communiceren zelfs voortdurend met de machinebesturing om onder meer standtijdgegevens uit te lezen. Je kunt bijvoorbeeld elk uur alle gereedschappen scannen. Het systeem geeft dan een visueel signaal als het (zuster)gereedschap vervangen moet worden. Martin Blokland: “Je ziet dat de software steeds meer controletaken overneemt en de machine aangestuurd wordt vanuit het gereedschapmagazijn.”

 

In het komend nummer van Metaal Magazine in een artikel meer informatie over gereedschappen en onbemand verspanen. De video hieronder laat het  geautomatiseerd meten zien met apparatuur van Zoller:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven