Okuma op EMO: smart industry en lasertechnologie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Okuma op EMO: smart industry en lasertechnologie

Okuma integreert lasertechnologie in de verspanende machines, zoals de MU-6300V Laser EX (foto: Okuma).

Smart industry en integratie van lasertechnologie in verspanende machines zijn de twee belangrijkste thema’s van Okuma op de EMO 2017. Het eerste– smart industry – past de Japanse fabrikant ook in de eigen productie toe. Onlangs heeft Okuma de tweede slimme fabriek in Japan geopend.

Okuma is met de open besturing één van de voorlopers als het gaat om smart industry/Industrie 4.0. De ervaringen die het bedrijf in de eigen Dream Site fabrieken in Japan heeft opgedaan, worden op de EMO gedeeld. Okuma’s Machine Status Monitor geeft niet alleen inzicht in het gebruik van de lokale machines, maar kan ook machines over meerdere locaties volgen. De embedded kunstmatige intelligentie wordt gebruikt voor het analyseren van de processen om op basis hiervan verbeterkansen te zoeken.

In Hannover verbindt Okuma alle 16 machines die getoond worden met dit systeem. Dankzij de open besturing kunnen de machines ook gekoppeld worden aan IoT-platformen van derden, zoals Predix van GE.

Grootste 5-asser

Onder de 16 CNC machines bevindt zich onder andere de grootste machine uit het portfolio van Okuma. Dit is de MU-10000H, een 5-assig bewerkingscentrum, voorzien van een van ’s werelds snelste trunnion draaizwenktafels. De machine is met name bedoeld voor het bewerken van titanium en nikkellegeringen. Nieuwe machines op de stand zijn onder andere de Multus B250II, met een groot Y-as bereik, en twee nieuwe Genos draaimachines, de L2000 en L3000.

Het nieuwe verticale 5-assig bewerkingscentrum MU-S600V onderscheidt zich onder andere door de combinatie van compacte afmetingen (1400 mm breed) met een groot bereik. Werkstukken tot een diameter van 600 mm kunnen op de machine bewerkt worden. Op de stand demonstreert Okuma hoe twee van deze 5-assers in een cel samenwerken, volledig geautomatiseerd, inclusief een robotlaadsysteem met vision.

Lasertechnologie

De EMO-bezoekers zullen echter vooral uitkijken naar de nieuwe Laser EX lijn. Met deze machinereeks begeeft Okuma zich op een nieuw pad, namelijk de integratie van lasertechnologie. Er wordt zowel een 5-assig verticaal centrum MU-6300V Laser EX getoond als een Multus U 5000 Laser EX. Beide machines zijn voorzien van een Trumpf laserbron.

De laser kan ingezet worden voor het 3D metaalprinten, eventueel op bestaande componenten. De energie van de laserstraal kan echter ook gebruikt worden voor lokaal harden van componenten of het aanbrengen van slijtvaste deklagen (lasercladding). De Multus U5000 kan daarnaast slijpkwaliteit leveren. Multitasking krijgt daardoor bij Okuma een nog bredere betekenis.

Okuma, hal 27, stand D20

Voorbeschouwing

Metaal Magazine is aanwezig op de EMO in Hannover om verslag te doen van de beurs.
Het vakblad heeft een extra dik (70 pagina’s!) voorbeschouwingsnummer uitgebracht.
Neem een abonnement

Bekijk ook:

Dossier EMO
Metaal Magazine

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven