Ga naar hoofdinhoud

Okuma Green-Smart machines: minder energieverbruik, zelfde productiviteit

Okuma gaat komend voorjaar bewerkingsmachines met een ‘Green-Smart Machines’-label aanbieden. Met dit label voldoen de machines aan de ‘groene’ voorwaarden van het bedrijf. De Green-Smart machines helpen om het operationele energieverbruik bij klanten fors te verminderen, terwijl hun productiviteit hetzelfde blijft, aldus het bedrijf. Okuma verduurzaamt tevens de eigen productie. In de drie belangrijkste productiefaciliteiten wordt al CO2-neutraal gewerkt.

Nauwkeurige, consistente productie verbruikt zoals bekend veel energie. Economische en maatschappelijke overwegingen dwingen bedrijven steeds meer om te zoeken naar zuiniger productiemethoden en oplossingen die de productietijden en het energieverbruik van machines verminderen. Okuma geeft aan voor dit ‘dilemma in de maakindustrie’ een oplossing te hebben.

Het bedrijf vormt zijn bewerkingsmachines om tot een nieuwe generatie Green-Smart machines die een efficiënte én rendabele productie ondersteunen, stelt Okuma. Met het label Green-Smart Machines is volgens het bedrijf aantoonbaar dat de machines het energieverbruik aanzienlijk verlagen en tegelijkertijd een optimale precisie en efficiëntie in de productie behouden.

‘Energieverbruik met 68% omlaag’

Okuma bereikt dit met behulp van zelfontwikkelde intelligente technologieën.

Zo is er het Thermo-Friendly Concept dat temperatuurschommelingen compenseert en zorgt voor maatvastheid bij continu langdurig gebruik. “Met dit beproefde concept hoeven de machines niet te worden opgewarmd, wat energie en geld bespaart.”

De ECO Suite plus biedt extra autonome energiebesparende mogelijkheden. Dit zorgt er onder meer voor dat inefficiënte pomprotatie wordt voorkomen. Ook bewaakt het de continue werking van gedecentraliseerde apparatuur en registreert het de CO2-emissies.

“Spindelkoelsystemen zijn ook geoptimaliseerd dankzij innovatieve operation control-technologie. Deze zorgt voor een balans tussen stabiliteit van de nauwkeurigheid en minimalisatie van het energieverbruik.” Volgens Okuma kan het energieverbruik hiermee met 68% omlaag.

CO2-neutrale productie

Okuma bevordert bovendien een sterke vermindering van de CO2-uitstoot in de eigen productie. Toegenomen automatisering en procesoptimalisatie zorgen hiervoor.

Daarnaast maakt de producent van bewerkingsmachines steeds meer gebruik van hernieuwbare, CO2-vrije energiebronnen om zo snel mogelijk helemaal te stoppen met fossiele brandstoffen.

De belangrijke doelstelling van Okuma om klimaatneutraal te worden in de drie belangrijkste Japanse productievestigingen werd door deze stappen eerder bereikt dan was gepland. Zo gebruiken deze vestigingen sinds oktober 2022 nog uitsluitend groene stroom. Uiteindelijk zullen deze slimme fabrieken ook de Green-Smart machines CO2-neutraal gaan produceren.

‘Meer efficiëntie, beschermt klimaat’

“Het is onze uitgesproken missie om samen met onze klanten oplossingen te vinden voor de sociale, ecologische en economische uitdagingen van de maakindustrie”, vertelt Norbert Teeuwen, managing director van Okuma Europe.

“Door onze Green-Smart machines te gebruiken, leveren onze klanten een beslissende bijdrage aan de bescherming van het klimaat en genieten ze bovendien van de grootste output en precisie in hun werk.”

Vanaf april 2023

Het label Green-Smart Machines op de machines die hieraan voldoen, wordt in april 2023 ingevoerd.

Okuma werkt er ondertussen hard aan om de Green-Smart machines nog verder te verbeteren. Dit om de vermindering van CO2-uitstoot verder te bevorderen.

Het doel is om bij de machines onder alle bedrijfsomstandigheden een zelfvoorzienend evenwicht te ontwikkelen tussen stabiliteit in nauwkeurigheid en vermindering in energieverbruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven