Obstakels voor additive manufacturing • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Obstakels voor additive manufacturing

Uitnemen van de bouwplaat met geprinte producten in AddLab (foto: Additive Industries)

Additive World Conference, een conferentie die afgelopen maart in Eindhoven door Additive Industries werd georganiseerd, gaf de bezoeker een idee hoe additive manufacturing (AM, ook wel 3D-printing genoemd) van ‘lab to fab’ gebracht kan worden. Er zijn nog obstakels.

Benjamin Denayer van Sirris gaf aan dat AM slechts een uitbreiding is van de productiemogelijkheden en niet een vervanging. “Bij Sirris hebben we meer dan tien verschillende AM-technieken in huis. Toch wordt er slechts 8% van de opdrachten met AM geproduceerd.”

Metaalpoeders

Phil Kilburn van LPW Technology noemde de poederkwaliteit en – karakterisatie cruciaal voor een nauwkeurige productie van geavanceerde, functionele componenten. “Om nauwkeurige te produceren met AM, moeten we het gedrag van metaalpoeders beter leren begrijpen.”

Te langzaam

Brent Stucker van 3DSIM is van mening dat er de komende tijd grote verbeteringen plaats zullen vinden en vult aan: “AM heeft nog een aantal grote obstakels die overwonnen moeten worden. Zoals gezegd is de snelheid essentieel, momenteel zijn machines nog te langzaam om op grote schaal ingezet te gaan worden.” Andere punten die Stucker aangeeft zijn reproduceerbaarheid en men moet het proces geheel in grip hebben om naast poreusheid en maat- en oppervlaktenauwkeurigheid ook de mechanische eigenschappen van een werkstuk te kunnen garanderen.

Procescontrole

Dit betekent dat er tijdens het proces goed naar de eigenschappen van het smeltbad gekeken moet worden. Zo presenteerde Concept Laser onlangs een procescontrolesysteem genaamd QMmeltpool 3D. Mark Cola van Sigma Labs “Geavanceerde multisensoren gaan real-time het proces monitoren zodat er nagegaan kan worden wat er werkelijk in het smeltbad gebeurt.” Ook non-destructieve inspectie behoort tot de mogelijkheden.

Series

“AM kan al, tot een bepaalde hoogte, ingezet worden voor het produceren van series”, vertelt Patrik Ohldin van Arcam. “Er lopen intussen al meer dan 40.000 mensen rond met 3D-geprinte titanium heupkommen en die worden niet één voor één geprint.” Steeds meer machineleveranciers brengen nu hybride machines op de markt die conventionele bewerkingen zoals bijvoorbeeld draaien, frezen en slijpen combineren met AM. Veel van deze machines zullen op de EMO Milano 2015 onder de aandacht gebracht worden.

In het komend nummer van Metaal Magazine in een driepagina-artikel meer informatie over de hindernissen voor additive manufacturing. Wilt u dat niet missen, neem dan nu een abonnement. Voor abonnees van Metaal Magazine is dit artikel binnenkort al digitaal beschikbaar.

Bekijk hieronder een korte video van Additive Industries over de toekomst van 3D-printing

https://www.youtube.com/watch?v=Pu-NzOr2SzI

Veel nieuws over 3D-Printing hebben wij verzameld in een dossier op onze site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven