Nostalgie: eerste robot Valk ging in 1979 naar Kemi • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nostalgie: eerste robot Valk ging in 1979 naar Kemi

De eerste Unimation 2005 booglasrobot van Kemi voor het geautomatiseerd lassen van steigerdelen en plaatstalen onderstellen voor Bewo handzaagmachines (foto uit video Valk Welding)

In maart 1979 installeerde Valk Welding (destijds nog Las Verkoop Maatschappij) haar eerste booglasrobot bij de Nederlandse firma Kemi  in Riethoven. De firma Kemi, schafte destijds de eerste Unimation 2005 booglasrobot aan voor het geautomatiseerd lassen van steigerdelen en plaatstalen onderstellen voor Bewo handzaagmachines. De lasrobot was een vijfassige, hydraulische Unimation booglasrobot en was uitgerust met twee draaitafels, aangestuurd door elektromotoren met ieder acht mechanisch vergrendelde posities.

In het archief van Valk Welding zijn nog twee oorspronkelijke filmpjes opgedoken van de lasrobot bij Kemi in actie, zie de video’s hieronder:

De lasrobot werd destijds geprogrammeerd met een ‘programmeerpistool’ in de vorm van de robot, die door bediening van drukknoppen op deze voorgevormde robot zijn positie aannam. Lineaire en circulaire interpolatie tussen geprogrammeerde punten, was destijds nog niet ontwikkeld en alle programmering geschiedde dan ook met behulp van een programmeerlint, waarbij de maximale afstand van één inch (25,4 mm.) tussen twee punten kon worden vastgelegd. De geheugencapaciteit van de robot was uitermate beperkt en door middel van een extern geheugen, konden acht keer 128 posities in het geheugen van de robot worden opgeslagen.

De ontwikkeling van de lasrobots hebben wereldwijd een enorme vlucht genomen. Ook de firma Kemi heeft niet stil gezeten en gebruiken inmiddels een derde generatie booglasrobots.

(bron: Valk Welding)

Eén reactie op “Nostalgie: eerste robot Valk ging in 1979 naar Kemi

  • Deze robot is na zijn (haar?) werkzame leven bij Kemi als gebruikte robot bij de firma Reny, Kachels- en Openhaarden-Industrie, in het enkele kilometers verderop gelegen Duizel nog een tijd ingezet voor het lassen van kacheldelen. Helaas is deze hydraulische robot op een bepaald moment in brand geraakt en dusdanig beschadigd dat functioneren tot het verleden behoorde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven