Norma op weg naar onbemand en continu • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Norma op weg naar onbemand en continu

De Prismo ultra coördinatenmeetmachine van Zeiss bij meet met een nauwkeurigheid in 3D binnen 0,5 micrometer

Als één trend duidelijk zichtbaar wordt uit de ‘technologie roadmap’ van Norma dan is het wel dat onbemand en continu de toekomst is van het verspanen. Samen met compleetbewerken. Daar is het (forse) investeringsprogramma van het bedrijf dan ook op afgestemd.

De ‘technologie roadmap’ is door Norma uitgevoerd om de te verwachten ontwikkelingen voor de komende jaren in kaart te brengen, als houvast om doelgericht te kunnen investeren. “De metaalbewerking gaat steeds meer richting onbemand”, zo vat directeur Inkoop en Innovatie René Vlaskamp de uitkomst samen. “Met dezelfde mensen meer uren maken”, dat is volgens hem het credo. Hij onderscheidt daarbij wel verschillen in moeilijkheidsgraad. “Binnen een tolerantie van 10 micrometer is onbemand produceren goed te doen, maar als je binnen een tolerantie van 3 micrometer wilt blijven dan wordt het een stuk moeilijker.”

Met name voor die laatste veeleisende categorie heeft bij de vestiging in Hengelo (Ov) het vijfassige D500 bewerkingscentrum van Makino aangeschaft , in combinatie met een magazijn van Cellro met honderd palletplaatsen. Om de producten van de Makino met voldoende nauwkeurigheid te kunnen meten heeft Norma een Prismo ultra coördinatenmeetmachine van Zeiss aangeschaft, met een meetnauwkeurigheid in 3D binnen 0,5 micrometer. 

Automatisering

Ook bij de twee nieuwe G550 vijfassige horizontale bewerkingscentra van Grob is automatisering de insteek. Beide machines (in het geval van Norma met Siemens 840D sl-besturing) zijn gekoppeld aan een robot en palletmagazijn van Cellro met dertig palletplaatsen. Om meer onbemande uren te creëren is verder ook nog een magazijn van Schüler met zeventig palletplaatsen aangeschaft, waaraan drie vierassige bewerkingscentra van Heller zijn gekoppeld van het type MC 16. Ook in horizontale uitvoering vanwege de optimale spanenval en dus de geringere kans op storingen. In dit geval gaat het om een tweedehands aanschaf via een Duits metaalbedrijf, om de kosten te drukken.

Artikel in Metaal Magazine

Bij de vestiging in Drachten is verder geïnvesteerd in een nieuw NT 1000 draaifreescentrum van Mori Seiki, met negen bestuurde assen.  Ook is het machinepark in Drachten is verder nog uitgebreid met een AP250L draadvonkmachine van Sodick.  In het komend nummer van Metaal Magazine in een driepagina-artikel meer informatie over de roadmap van Norma. Neem een abonnement op Metaal Magazine als u deze informatie niet wilt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven