Nominaties ION Borghardt Award bekend • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nominaties ION Borghardt Award bekend

Q-Fin, Kluthe Benelux, Jonkman Coating, Chemetall, AD International/Spuiterij Munsters en HS Protect zijn genomineerd voor de ION Borghardt Award. Dat is bekendgemaakt tijdens MES Online.

Q-Fin

Q-Fin is genomineerd met de DS600 slakkenverwijderingsmachine. “De staalverwerkende industrie vraagt steeds meer om een oplossing voor het verwijderen van slak”, aldus de jury. “Ze willen dit niet in een combi-ontbraammachine doen omdat de ervaring geleerd heeft dat de slakken in de machine voor veel schade kunnen zorgen.”

Volgens Q-Fin is er tot op heden geen andere machine op de markt is die op een veilige en effectieve manier voor elkaar krijgt.

“De voordracht ademt met name het vakmanschap, samenwerking met de klant, arbeidsveiligheid en innovatie bij marktintroductie”, aldus juryvoorzitter Arjan Mol (hoogleraar Corrosietechnologie en Elektrochemie van de afdeling Technische Materiaalwetenschappen van de TU Delft).

Kluthe Benelux

Hakuform SE-serie is geformuleerd op basis van gereraffineerde en aromaatvrije basisoliën en vormt met water een stabiele, bijzonder schuimarme emulsie, stelde de jury. “Het product is hiermee veilig voor de huid en bio-en pH-stabiel. Door de toepassing van gereraffineerde basisoliën is Kluthe Benelux in staat een significante CO2besparing te realiseren. Een CO2besparingscertificaat wordt op basis van het verbruikte volume aan klanten uitgereikt.”

“Vanzelfsprekend is het product vrij van boor, formaldehyde, en overige mogelijk schadelijk chemicaliën: het product is vrij van GHS-etiketteringssymbolen. Ook productkwaliteit, ontzorgen van de klant, arbeidshygiëne en veiligheid en meer, staan hoog in het vaandel bij de introductie van de Hakuform SE-serie.”

Jonkman Coating

Jonkman Coating heeft een nieuwe verticale poedercoatlijn voor aluminium profielen tot 8 meter, met een verticale pre-anodisatie geïntegreerd in de lijn. “Dit is een mooi voorbeeld van circulaire economie: namelijk ‘herontwerp’ van product en proces. Met behoud van de in de markt geldende certificering. Daarnaast zijn ook het vermijden van ‘gevaarlijke’ stoffen en het terugwinnen van warmte zeer positief.”

Jonkman Coating en IJdema Coating zijn in 2016 gefuseerd. “Twee bedrijven die een vooraanstaande positie bekleden in coatend Nederland en die gezamenlijk al jaren onderzoek hebben gedaan naar goede alternatieven voor de vervanging voor chroom-6.”

De voordracht geeft volgens de jury blijk van doorvoering van aandacht voor innovatie, kwaliteit, duurzaamheid, energieterugwinning en ontzorgen van de klant vanuit het perspectief van product, proces en gehele bedrijfsvoering.

Chemetall

De ODC coating van Chemetall is een coating die in tegenstelling tot elektro-coatings stroomloos wordt aangebracht en waarbij een aantal voordelen in de performance zichtbaar zijn, stelde Mol.

“De coating draagt bij aan langere levensduur van producten doordat poriën, kanten en holle delen beter gecoat worden; een element van de circulaire economie. Ook het vermijden van ‘gevaarlijke’ stoffen is positie,f evenals het verminderen van het aantal processtappen”, aldus de jury.

“Dat de methode ingepast kan worden door aanpassing van het huidige productieproces en er geen geheel nieuwe opzet verlangd wordt, maakt marktintroductie eenvoudiger.”

“ODC is samen met Kamp Coating succesvol in hun productielijn opgestart”, vertelde de juryvoorzitter. “De voordelen van het coating-systeem worden ondertussen door diverse afnemers onderkend onder andere vanuit de landbouw en zware machinebouw.”

AD International, samen met Spuiterij Munsters

“Hoewel PreCoat al in diverse sectoren gemeengoed is geworden, dient er voor de trailerindustrie nog de nodige stappen genomen te worden om tot een juiste ketenoptimalisatie te komen”, vertelde Mol. In de voordracht is aandacht besteed aan het innovatietraject van PreCoatF31/20 en Cleaner MM31.

“Oplosmiddelvrij, 6-waardig chroomvrij; geen naspoeling noodzakelijk en een eenvoudige toepassing zijn product- en proceseigenschappen die significant bijdragen aan het ontzorgen van de klant en een ontwikkeling van een milieuvriendelijk product en voorbehandelingsproces.”

HS Protect

“HS Protect werkt al sinds de opstart in 2021 uitsluitend met gerecycleerde plastics om watergedragen tijdelijke beschermingscoatings te ontwikkelen en produceren”, aldus Mol. “Nog lang voor de meeste ondernemers en consumenten wakker lagen van het plastic-probleem.”

“Wat vroeger gestort afval was, heeft HS Protect omgevormd tot een waardevolle, robuuste, duurzame, ecologisch hoogwaardige oplossing.”

ION Borghardt Award

De ION Borghardt Award wordt elke twee jaar (dit keer door Covid-19 pas na 3 jaar) uitgereikt aan bedrijven die een bijzondere prestatie hebben geleverd ten behoeve van de oppervlakte behandelende industrie.

Het is een aanmoedigingsprijs voor bedrijven die aantonen dat duurzaamheid en innovatie nodig, mogelijk en noodzakelijk zijn in de oppervlaktebehandelende industrie.

Dit keer is vooral ook gelet op de aspecten: Duurzaamheid van producten, processen of bedrijven (in het licht van een circulaire economie), vakmanschap, samenwerking inclusief ketenoptimalisatie en innovatief bij markintroductie.

De Award staat voor de kracht van de oppervlaktebehandelende branche”, gaf Mol aan. “En het ultieme teken van kracht is de vuist. ” De prijs is gemaakt en opgebouwd uit diverse metalen, waaronder rvs, en is op verschillende wijzen behandeld. 

Winnaar?

Uit de 6 genomineerden volgt een winnaar. Deze zal, samen met de nummer 2 en 3, op de Materials-Eurofinish-Surface 2021 in september bekend worden gemaakt. De genomineerden krijgen tijdens het evenement in Den Bosch een speciale plek om hun inzendingen te tonen aan het publiek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven