Nieuwe versie hyperMill CAD/CAM • Metaal Magazine
Nieuws

Nieuwe versie hyperMill CAD/CAM

Geautomatiseerd genereren van oplossingen. Dit zorgt ervoor dat asgrenzen niet worden overschreden.

Open Mind komt met versie 2021.2 van de hyperMill CAD/CAM-suite. De nieuwe versie heeft extra aandacht besteed aan gebruiksgemak, verbeterde bewerkingsstrategieën en meer opties voor datacommunicatie. De software loopt volgens het bedrijf voorop als het gaat om het programmeren van snijbewerkingen (van 2,5D tot 5-assig simultaan). Ook brengt 2021.2 nieuwe functies voor additive manufacturing (AM).

Bij de afwerking van 3D-vormen biedt de nieuwe versie verschillende nieuwe functies voor een verbeterde bewerking. Zo is de sortering van gereedschapspaden geoptimaliseerd. Hierdoor treden minder terugtrekkingen op en ontstaan homogenere paden. De functie ‘Smooth overlap’, waarbij de gereedschapspaden over grenzen heen overlappen, zorgt voor een overgangsvrije bewerking. De ‘Trim toolpath to stock’-optie vermijdt onnodige gereedschapspaden. Bovendien kan een vrije gereedschapsgeometrie nu ook worden gebruikt voor de berekening en simulatie van de gereedschapspaden.

Op NC-code gebaseerde simulatie

hyperMILL Virtual Machining maakt simulaties en analyses mogelijk met maximale precisie, omdat het werkt met de daadwerkelijke NC-codes. Twee van de belangrijkste verbeteringen in versie 2021.2 zijn dat overschrijdingen van de asbeperkingen gedetecteerd worden en dat opeenvolgende bewegingen op deze manier geoptimaliseerd worden.

Om dit te doen kan het Optimizer-gereedschap G1 gereedschapspaden afbreken, een nieuwe koppeling vinden binnen de aslimieten, en daarna doorgaan met de bewerking. Hierbij worden de ‘benaderings- en terugtrekbewegingen’ soepel gekoppeld aan de gereedschapspaden en gecontroleerd op botsingen. Dit zorgt ervoor dat de asgrenzen niet worden overschreden. Er is ook een nieuwe optie om een speciale benaderings- en terugtrekstrategie toe te passen op machines waarbij het gereedschap in een tunnel kan worden teruggetrokken.

CAM voor 3D-printen

Additieve manufacturing: Materiaaltoepassing in zigzagbeweging voor efficiënte bewerking.

hyperMill is ook het CAM-systeem dat geschikt is om AM handig en betrouwbaar te programmeren, meldt het bedrijf. hyperMill Additive Manufacturing is in de huidige release uitgebreid met de Weave-modus. Hierbij wordt een gereedschapspad in een golf- of zigzagbeweging gegenereerd, om materiaal op contouren aan te brengen of gebieden op te vullen.

Zo kan het applicatiegebied worden verbreed en de applicatiedikte worden vergroot voor de individuele applicatiebeweging. De continue applicatie verbetert ook de metallurgische eigenschappen van het aangebrachte materiaal.

Het nabewerken van additief vervaardigde componenten is een belangrijke toepassing van de nieuwe hyperMill Best Fit-functie.

Onderdelen uitlijnen

Open Mind kijkt met hyperMill Best Fit op een andere manier naar de werkvoorbereiding bij verspanende bewerkingen. In plaats van de voorraad in de opspanning handmatig uit te moeten lijnen op het NC-programma, lijnt het hyperMill CAM-systeem het NC-programma automatisch uit op de onderdelenpositie.

3D afwerken op Z-niveau – machinebewerken met vrije geometrie (foto’s: Open Mind).

De nieuwe functie maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden van de virtuele machine in het CAM-programma en de communicatie met een 5-assig bewerkingscentrum dat 3D-metingen kan uitvoeren, om de onzekerheid die gepaard gaat met handmatig uitlijnen, weg te nemen.

CAD voor CAM-gebruikers

Met hyperCAD-S biedt Open Mind een eigen CAD-programma in haar productsuite dat is afgestemd op de behoeften van CAM-programmeurs. Belangrijke vernieuwingen zijn dit keer extra bestandsformaten voor import en export. De nieuwe hyperCAD-S-versie biedt drie extra formaten voor bestandsimport: SAT als standaard ACIS-tekst en OBJ en 3MF voor het importeren van mesh-data.

Het maken van elektroden is verbeterd door de geoptimaliseerde selectie van het ruwe materiaal. De hyperCAD-S Elektrode Converter kan gebruikt worden om importbestanden te maken voor de erodeermachines of software: Exoprog (Exeron), Alphamoduli (Zimmer & Kreim), PowerSpark Editor, en Multiprog (OPS-Ingersoll).

Meer overzicht

Een subtiele verandering in de nieuwe versie wordt geboden door de visualisatie-opties: De gebruikte voorraad kan voor elke job zichtbaar gemaakt worden via het snel-menu. Ook kan de weergave van entiteiten die in een job gebruikt worden (zoals curven, vlakken of punten) nu met een druk op de knop worden in- en uitgeschakeld wanneer die entiteiten zijn geselecteerd.

Video:

Intelligent uitlijnen van componenten in CAM met hyperMill Best Fit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven