Nieuwe stanslijn Wemo bij Brabantia • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe stanslijn Wemo bij Brabantia

De nieuwe stansmachine van Wemo bij Brabantia (foto: Wemo).

Brabantia draait in de productielocatie in het Belgische Overpelt met een nieuwe stanslijn van Wemo. De eerste gesprekken hiervoor kwamen in 2020 op gang. Brabantia was destijds bezig met de ontwikkeling van een nieuw product. De verwachtingen hiervan zijn erg groot dus extra capaciteit is noodzakelijk, geeft Wemo aan.

Wemo werkt sinds 2015 samen met Brabantia. Toen ontwikkelde het bedrijf een stansoplossing voor de rechthoekige afvalbakken van Brabantia.

Eerst gereviseerde lijn

De rechthoekige afvalbakken van Brabantia (foto: Brabantia).

Brabantia wilde een specifieke snelheid die nodig was voor een proces waarmee platines in mat zwart, geborsteld rvs en hoogglans chroomstaal gemaakt worden.

Omdat het zeer gevoelig materiaal is en het eindproduct een zichtzijde heeft, moest geproduceerd worden zonder dat er enige beschadigingen of krasjes op het materiaal zouden optreden.

Een compleet nieuwe lijn paste destijds niet in het budget van Brabantia. Daarom ontwikkelde Wemo een concept waarbij een gebruikte en gereviseerde ponsmachine en draaistation ingezet konden worden in combinatie met nieuwe machinedelen. Deze lijn is in 2016 geleverd en geïnstalleerd.

Nu nieuwe lijn

Voor een nieuwe stansmachine werden de gesprekken in 2021 voortgezet. Een combinatie van gebruikt en nieuw was niet mogelijk omdat er geen gebruikte ponsstations beschikbaar waren. Dat maakte dat de nieuwe oplossing duurder werd.

Maar Brabantia had inmiddels een aantal jaren ervaring met het Wemo-proces en de techniek. Dat maakte dat het bedrijf wist dat de snelheid, snelle omsteltijden, hoge machinebeschikbaarheid en vrijwel geen productuitval zou gaan zorgen voor een hele goede terugverdientijd, aldus het bedrijf.

Shuttlesysteem

Ondertussen werd de eerst geleverde lijn uitgerust met een shuttlesysteem dat de verschillende rolbuigmachines kan bedienen. De Wemo-ponsmachine levert de geponste platines aan bij de CNC-rolbuigers. Door de hoge output van de Wemo-ponsmachine is gekozen voor een geautomatiseerd shuttlesysteem.

Flexibel met CNC-rolbuigers

De Wemo-stansmachine is in juni geleverd. De machine kenmerkt zich door de snelheid, het ponsen zonder beschadigingen en het feit dat Wemo de ponsoplossing flexibel verbindt met 3 CNC-rolbuigers in het proces. “Zo wordt de capaciteit bereikt met 1 Wemo-ponsmachine, is er een zeer goede ROI en is uitval door beschadiging van producten tot een minimum beperkt”, aldus Wemo.

“Vanuit het eerste project met Wemo is er veel vertrouwen in de samenwerking en de oplossingen die Wemo biedt”, zegt Dirk-Jan Daams, Engineering manager bij Brabantia.

Nauwelijks (ver)storingen

Hij werkt graag samen met het bedrijf. “De communicatie is open en duidelijk, afspraken worden nagekomen en er zijn nauwelijks (ver)storingen op de ponsmachine. Wemo denkt mee en is creatief. Hiermee hebben wij bij Brabantia een productieoplossing die het beste aansluit bij onze verwachtingen.”

Wemo streeft naar langdurige partnerships en doet daar ook alles aan. “Maar uiteraard zijn daar twee of meer partijen voor nodig. Dan is het fijn dat Brabantia hier ook voor gaat.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven