Nieuwe SkyLoader bij Promas • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe SkyLoader bij Promas

Freek Winkelmolen demonstreert de Skyloader.

Promas presenteerde tijdens de open dagen in Maasbree een SkyLoader op de CMZ TD35TY. De nieuwe lijn in bovenladers is bedoeld voor het van bovenaf beladen van werkstukken. Zo is er meer ruimte voor de bediener van de bewerkingmachine en kan sneller worden gewerkt.

De CMZ van de TD-serie is ook vanaf de zijkant te beladen. De bewerkingsmachine is binnenin geheel in rvs uitgevoerd en is heel standvast, geeft Freek Winkelmolen van Promas aan. De CMZ in Maasbree heeft 12 gereedschappen, maar er is ruimte voor 24 gereedschappen. De CMZ is verder voorzien van de nieuwe Fanuc-besturing series 31i model 13, met touch screen. Vooraan de machine zit een groene lopende band om het werkstuk na bewerking af te voeren.

Breuning Irco

In Maasbree werd verder een ILS-Muk getoond van Breuning Irco. Deze multi-universele automaat is bedoeld voor het beladen van korte stangen (lengte 1200 tot 1600 mm, doorsnede 6 tot 76 tot max 104 mm). Daarmee kan de productiviteit van de draaimachines worden verhoogd. De getoonde ILS-Muk is verkocht aan Machinefabriek Van Raak in Bunnik. Het is voor het bedrijf de tweede van dit merk.

In de twee hallen van Promas was ook veel ruimte voor andere bedrijven die innovaties toonden, zoals beladingssystemen, CAD/CAM-systemen en gereedschappen. Sandvik Coromant en Hoffman Group toonden op deze dagen span- en snijgereedschappen.

BMO Automation

BMO Platinum 50, geplaatst tussen een Hartford MVP 1060  en een Hedelius Acura 65 (foto’s: Metaal Magazine).

BMO Automation had een Platinum 50 tussen een Hartford en een Hedelius geplaatst. Zo werd aanschouwelijk gemaakt dat de compacte robotcel met 1 robot 2 CNC-machines kan beladen. De Platinum 50 heeft capaciteit voor 8 pallets (395×395 mm) of 16 pallets (395×195 mm). Gekoppeld aan een Hedelius Acura 65 kan tot een vier keer hogere output worden behaald. De voordelen van de automatisering komen het best tot hun recht bij het automatiseren van veel kleine productseries, stelt het bedrijf. De Platinum 50 is ideaal voor high mix – low volume en is beschikbaar met 24, 50 of 80 kg robot.

Will-Fill

Will-Fill is een volautomatische controle-unit die de kwaliteit van de koelvloeistof in bewerkingsmachines bewaakt. Dat maakt dat altijd een optimaal vloeistofpeil in stand wordt gehouden, waardoor de machine optimaal blijft draaien. “Bedrijven schaffen wel een dure bewerkingsmachine aan, maar laten vervolgens na om deze optimaal te laten functioneren”, aldus Marcel Rottjers van het bedrijf. “Gelukkig is de emulsie bij steeds meer bedrijven niet langer een ondergeschoven kindje. Als bedrijven voor één machine een Will-Fill aanschaffen, volgen er vaak al snel meer, voor de andere machines.” Het bedrijf uit België merkt steeds meer internationale belangstelling, uit Engeland, Duitsland, Frankrijk, Nederland en de VS.  

Heidenhain

Heidenhain StateMonitor (rechts).

Heidenhain toonde StateMonitor; software gekoppeld aan de besturingen. StateMonitor geeft overzichtelijk per machine de status weer, om het productieproces te kunnen monitoren. Zo kon tijdens de open dagen van de diverse werkende machines, de status worden uitgelezen. Een storing bij een machine is op deze manier direct te zien. Behalve de monitoring van de actuele situatie, zijn ook analyses te verrichten, waardoor machines onderling te vergelijken zijn, bijvoorbeeld op het gebied van stilstanduren, spiluren of bezettingsgraad. Omdat het webbased is, is ook monitoring via de smartphone mogelijk. Verder is vooraf aan te geven wanneer het systeem een melding moet versturen. Heidenhain biedt het pakket in zijn geheel aan. Daarna is het van het bedrijf zelf en zit de leverancier er niet meer tussen. Dus is direct duidelijk van wie de data zijn en bouw je als bedrijf je eigen database op, zonder dat anderen daar bij kunnen. Dit en andere systemen zijn gratis te downloaden om als trial 90 dagen te proberen.

Bemet

Jos van Haaften (rechts) legt uit tijdens de open dagen.

Bemet breekt een lans om machines optimaler ter laten presteren door de rendementen te verhogen. “Dan heeft een metaalbedrijf machines met rendementen die nauwelijks boven de 40 procent uitkomen”, vertelt Jos van Haaften. “En dan wordt er een machine bijgekocht die dan ook weer op 40 procent draait. Dan is het toch veel efficiënter om van de bestaande machines de rendementen op te voeren? Het gaat blijkbaar nog te goed in de markt.” Bemet heeft Plan-de-CAMpagne ERP-systeem. Door te werken met één systeem om alle informatie over offertes, orders, voorraad, planning, inkoop, capaciteit, productie en facturering te integreren, is volgens het bedrijf 30% efficiëntieverbetering te realiseren. TopSolid is het CAD/CAM-systeem voor het aansturen van freesmachines, draaimachines en draai-frees combinaties. Met deze software is snel de volledige werkvoorbereiding, ontwerp en aansturing van de machines uit te voeren. Daarmee krijgen zowel de productie- als de ontwerpafdeling meer flexibiliteit, veelzijdigheid, prestatie en productiviteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven