Nieuwe minor Smart Industry & IoT • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe minor Smart Industry & IoT

Het machinepark van De Cromvoirtse bevat verschillende machines die 24 uur per dag en 7 dagen per week in werking zijn.

Metaalbedrijf De Cromvoirtse en Bosch Rexroth zijn een nieuwe minor Smart Industry & IoT gestart. Dit gebeurt samen met Avans Hogeschool, Academy voor Engineering & ICT. De partners willen dat de toekomstige beroepsbevolking goed voorbereid is op Smart Industry, en dan moet het onderwijs hier op ingespeeld zijn. Dit schooljaar zijn de eerste studenten gestart.

Bosch Rexroth en De Cromvoirtse zijn beide technische bedrijven die op zoek zijn naar ‘nieuwe’ technische medewerkers. Zij besloten de handen inéén te slaan en de samenwerking met Avans Hogeschool, Academy voor Engineering & ICT aan te gaan voor de nieuwe minor.

Predictive maintenance

In de minor wordt gewerkt aan projecten uit de praktijk. De Cromvoirtse en Bosch Rexroth werken samen in een van deze projecten. Hierbij is De Cromvoirtse praktijkcase die machines beschikbaar stelt voor onderzoek. Bosch Rexroth levert een bijdrage door het delen van kennis en het beschikbaar stellen van hardware. De studenten hebben de opdracht een monitoringssysteem te ontwikkelen ten behoeve van predictive maintenance.

Het machinepark van De Cromvoirtse bevat verschillende machines die 24 uur per dag en 7 dagen per week in werking zijn. Om stilstand te voorkomen, wordt aan deze machines preventief onderhoud verricht. Om te besparen op kosten, mankracht en kapitaal is predictive maintenance gewenst.

Achtergrond

De beide bedrijven stellen dat technologische ontwikkelingen razendsnel gaan en grote gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt: oude banen verdwijnen en nieuwe banen ontstaan in rap tempo. Techniek, ICT en technische innovaties worden daarbij steeds belangrijker voor de samenleving als geheel. Daarom staat de arbeidsmarkt te springen om goed geschoold technisch personeel, stelt Drs. Olaf Crutzen, docent Technische Bedrijfskunde aan de Avans Hogeschool Academy voor Engineering & ICT.

Maar hoe wordt gezorgd voor voldoende instroom in technische opleidingen? En hoe worden nieuwe doelgroepen gestimuleerd om te kiezen voor techniek? Het zijn actuele vragen voor veel instellingen in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Het zijn ook vragen waarop geen pasklaar antwoord is, stellen Bosch Rexroth en De Cromvoirtse.

De te lage instroom heeft meerdere oorzaken, stellen zij. Eén van de factoren is dat het imago van (werken in de) techniek onder jongeren niet overeen komt met de realiteit van nu. “Daarom werken we in Nederland al jaren hard aan een positievere beeldvorming om de vijver met technisch talent te vergroten.”

Inspelen op smart industry

Werken in de techniek is vaak veel meer ‘hightech’ dan veel jongeren denken. Neem bijvoorbeeld ‘Smart Industry’, oftewel: industrie die zich kenmerkt door flexibiliteit en snelheid in ontwikkeling van nieuwe producten en in productietechnologieën.

“Door nieuwe productietechnologieën en de verdere integratie van ICT in het hele proces van ontwerpen, fabriceren en distribueren, verandert de industrie radicaal”, ziet ook Ron van de Wiel, Branche Manager Factory Automation bij Bosch Rexroth.

Om te zorgen dat de toekomstige beroepsbevolking goed voorbereid is op Smart Industry, moet het onderwijs hier op ingespeeld zijn, stelt het persbericht. Onderwijs en bedrijfsleven moeten daarom intensief met elkaar samenwerken om ervoor te zorgen dat studenten zo snel mogelijk bekend raken met de technologische veranderingen in het bedrijfsleven.

Ze hebben daar allebei belang bij: scholen willen dat hun leerlingen een vliegende start op de arbeidsmarkt hebben, bedrijven willen goede sollicitanten die aansluiten bij wat de markt op dat moment vraagt.

Minor Smart Industry & IoT

Om de arbeidsmarkt optimaal te laten werken, is het dus van groot belang voor scholen én bedrijven om goed geschoolde technische vakkrachten af te leveren.

Dat zagen ook De Cromvoirste en Bosch Rexroth; beide technische bedrijven die op zoek zijn naar deze ‘nieuwe’ technische medewerkers. Zij besloten de handen in één te slaan en de samenwerking met Avans Hogeschool, Academy voor Engineering & ICT aan te gaan voor de nieuwe minor Smart Industry & IoT.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven