'Nieuwe kansen voor toeleveranciers' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Nieuwe kansen voor toeleveranciers’

Wat is de positie van de metaalsector in vergelijking met andere sectoren? En hoe kunnen toeleveranciers profiteren en hun positie verbeteren? Gert Jan Braam van ING belichtte tijdens MTL Live het economische perspectief van de metaalsector en ging in op verschillende strategieën. 

“We zitten sinds juli vorig jaar al in een behoorlijk herstel binnen de industrie. Dit zien we aan de inkoopmanagersindex die blijft stijgen,” begon Braam tijdens MTL Live. Veel ondernemers zijn erg positief over de orderposities die zij op dit moment hebben. Ook machinebouwers zijn in anderhalf jaar niet zo positief geweest over hun positie. 

Profiterende toeleveranciers

“We hebben onderzoek gedaan naar hightechindustrie die snel is doorgegroeid in de afgelopen jaren,” sprak Braam over het onderzoek wat, in samenwerking met ING Economisch Bureau, werd gedaan. “Als je kijkt naar de toeleveranciers die ervan geprofiteerd hebben, dan was dat negatief beperkt. Men kocht namelijk meer in vanuit het buitenland,” vervolgde hij. “Dit had deels te maken met loonkosten. Enkele bedrijven hebben al productiefaciliteiten in lagere loonlanden opgezet. Maar nog lang niet iedereen,” aldus Braam. 

Vier strategische kansen

Nieuwe technologie kan leiden tot nieuwe kansen voor toeleveranciers. Zij kunnen hiermee de arbeidsproductiviteit verhogen, klant-specifieker werken en nog meer expertise inbrengen. “We hebben vier opties uitgewerkt.” Die vier strategieën zijn: Digital First, Product Plus, Make and Advise en Design and Service.

“In de praktijk zijn er natuurlijk veel meer combinaties mogelijk met deze opties,” legde Braam uit. Zo kunnen de strategieën Digital First en Product Plus gecombineerd worden om de arbeidsproductiviteit te verhogen, terwijl een combinatie van Make and Advise en Design and Service juist meer expertise inbrengt.

“Het is met name gefocust op het proces in de logistiek,” sprak Braam over de Digital First strategie. Deze specifieke kennis, gecombineerd met inzet van nieuwe (productie)technologie, maakt productie richting de toekomst meer dan kansrijk. 

Bekijk de hele sessie van Gert Jan Braam van ING Sector Banking tijdens MTL Live terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven