Nieuwe frees bruut getest • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe frees bruut getest

Kennametal Harvi I TE.

Hij gaat als een mes door de boter, de Harvi I TE volhardmetalen frees met vier spaangroeven van Kennametal. Deze nieuwste toevoeging aan de Harvi-lijn van krachtige solide schachtfrezen is zwaar op de proef gesteld door Titans of CNC in Amerika. Het nieuw ontworpen gereedschap levert goede prestaties, met bijpassende levensduur, in een breed scala aan materialen, waaronder staal, rvs, hoge-temperatuur legeringen en gietijzer.

De ingenieurs van Kennametal hebben de Harvi I TE ontworpen om vier belangrijke problemen aan te pakken die bij meer dan 90% van alle freestoepassingen voorkomen, namelijk: spaanafvoer, buiging van het gereedschap, hoekstabiliteit en breuk door radiale snijkrachten. Het resultaat is een gereedschap dat duurzaam en veelzijdig genoeg is om het leeuwendeel van freestoepassingen aan te pakken.

Spaanafvoer

Op het gebied van spaanafvoer heeft de Harvi I TE een innovatief spaangroefontwerp dat helpt bij het spaanvormen en breken van spanen in beheersbare vormen, terwijl een reeks spaangeleiders in de spaangroef die spanen omhoog werken, weg van het werkstuk. Beide dienen ter bevordering van de koelvloeistofstroom, verminderen het opnieuw snijden van de spanen en verbeteren de levensduur van het gereedschap. Een gedraaid eindvlak en de vorm bevorderen verder het afvoeren van spanen, maar zijn ook verantwoordelijk voor de goede verticale- en infreesmogelijkheden van de Harvi I TE.

Doorbuiging

Doorbuiging van het gereedschap wordt verminderd dankzij de parabolische kern van het gereedschap, evenals een excentrisch, gefacetteerd reliëf over de gehele lengte van de spaangroef die de snijwrijving aanzienlijk verlaagt. Dit reliëf verhoogt ook de randsterkte, waardoor het gereedschap veelzijdige oplossing biedt.

Samen met een variabele spoedhoek en asymmetrische spaangroef verdeling dempt het trillingen voordat het de bewerkingen negatief kan beïnvloeden.

Lange levensduur

“De Harvi I TE presteerde consistent beter dan concurrerende viersnijkansfrezen in zowel natte als droge bewerkingstests op een verscheidenheid aan materialen en toepassingen, met in veel gevallen een zeer lange levensduur”, zegt Bernd Fiedler, Manager, Solid End Milling. “Hij presteert heel goed op zware voorbewerkingen en nabewerkingen, van diepe holtes en gleuven over de volle breedte tot schouder en dynamisch frezen.”

Snel en diep

“De Harvi I TE verbetert de processtabiliteit, oppervlaktekwaliteit en spaanafvoer”, zei Fiedler. “Het belangrijkste is dat het deze voordelen behoudt, zelfs bij verhoogde aanzetten, snijsnelheden en snedediepten – voor maximaal verspaand volume, levensduur van het gereedschap en productiviteit.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven