Mysterie ontbrekende antimaterie niet opgelost • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Mysterie ontbrekende antimaterie niet opgelost

Thomas Peitzmann: "Omdat we in staat waren grote hoeveelheden anti-atoomkernen te maken, konden we de massa's van beide deeltjes 10 tot 100 keer nauwkeuriger bepalen dan in eerdere experimenten is gedaan'' (bron: Universiteit Utrecht)

De massa van een atoomkern is even groot als de massa van zijn antideeltje, de anti-atoomkern. Dit blijkt uit tientallen miljoenen ongekend nauwkeurige metingen door Alice, een van de experimenten met de deeltjesversneller LHC van Cern. Een klein verschil in massa zou een teken zijn geweest van een schending van een fundamentele symmetrie.

Daarmee zou het een mogelijke aanwijzing hebben gegeven waarom in ons heelal vrijwel geen antimaterie voorkomt, terwijl tijdens de oerknal even grote hoeveelheden materie en antimaterie gevormd zouden moeten zijn. “Het mysterie van de ontbrekende antimaterie is dus nog niet opgelost, maar ook deze uitkomst brengt ons weer een stap verder”, zegt FOM-werkgroepleider Thomas Peitzmann van de Universiteit Utrecht. Met de deeltjesversneller LHC van Cern kunnen Peitzmann en zijn collega’s de extreme toestand van het heelal enkele microseconden na de oerknal nabootsen.
(bron: FOM)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven