Ga naar hoofdinhoud

Monteur hoeft niet in quarantaine

Installateurs en monteurs die in het buitenland vanuit Nederland uitgevoerde producten moeten installeren of onderhouden, hoeven niet verplicht in quarantaine. Dat heeft Koninklijke Metaalunie voor elkaar gekregen na lobbywerk.

Reizigers zijn verplicht om in quarantaine te gaan als zij terugkeren uit een land waar het risico op een coronabesmetting zeer hoog is. De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge (VWS).

Maar voor economische grensoverschrijdende activiteiten die van ‘cruciaal’ belang zijn, zijn in de wet uitzonderingen opgenomen.

De werkzaamheden van monteurs en installateurs waren aanvankelijk niet aangemerkt als uitzondering, maar na lobbyen van Metaalunie is per ministeriële regeling alsnog een uitzondering opgenomen.

‘Nederland draait op export’

“De Nederlandse economie draait op onze export”, aldus Paul Verlinden, beleidssecretaris internationaal ondernemen Metaalunie. “Dus moeten we zorgen dat als bijvoorbeeld machines geëxporteerd worden, we voldoende oog hebben voor het feit dat deze machines ook gemonteerd en gerepareerd kunnen worden vanuit de Nederlandse leverancier.”

Het gaat om ‘personen die reizen in verband met het verrichten van urgente, incidentele werkzaamheden gerelateerd aan installatie en onderhoud vanuit Nederland uitgevoerde producten, waarvoor specialistische kennis of expertise nodig is’.

Nu dus ook uitzondering

Deze werknemers zijn nu dus ook uitgezonderd van de quarantaineverplichting. Dit betekent dat zij bij terugkomst in Nederland niet verplicht worden gesteld om minimaal 5 dagen in quarantaine te gaan.

Metaalunie is verheugd met het besluit van het kabinet om alsnog de werkzaamheden van monteurs en installateurs te erkennen als uitzondering. Hiermee kunnen de werkzaamheden van de Nederlandse industrie zo ongehinderd mogelijk doorgaan.

Cruciale positie monteurs/installateurs

De organisatie heeft de laatste tijd intensief contact gehad met de ministeries van VWS en EZK en de Tweede Kamer. Dat heeft resultaat opgeleverd, geeft Metaalunie nu aan.

Het kabinet heeft namelijk besloten om de cruciale positie van monteurs en installateurs alsnog – middels een ministeriële regeling – op te nemen in het wetsvoorstel, aldus Metaalunie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven