Monforts laserdraait keramiek vanaf stang • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Monforts laserdraait keramiek vanaf stang

Dankzij een hydrostatische lagering kunnen de draaimachines van Monforts ingezet worden voor het precisiebewerken van ‘moeilijke’ materialen. Heel bijzonder is de RNC 400 Laserturn die Monforts demonstreert tijdens de EMO Hannover 2011. Deze machine bewerkt keramische materialen vanaf de stang door middel van laserondersteund draaien.

Montforts heeft het draaicentrum RNC 400 Laserturn ontwikkeld in samenwerking met Fraunhofer IPT uit Aken (D). Het laserondersteund draaien wordt bijvoorbeeld ingezet voor het bewerken van siliciumnitride lagerschalen. Bijzonder is ook dat dit keramische materiaal vanaf de stang bewerkt wordt. Het wordt aan de draaimachine toegevoerd als gesinterd stafmateriaal. Bij het bewerken is een oppervlakteruwheid haalbaar van Ra = 0,2 micrometer. Hiermee is het laserondersteund een interessant productiealternatief voor slijpen. In ons land wordt Monforts vertegenwoordigd door Eritec.

 

Laserondersteund draaien van keramiek door Monforts

Bij het laserondersteund draaien wordt de laserstraal precies op het materiaal voor de snijkant gericht. De laser kan ook ingezet worden om na een draaibewerking het oppervlakte te harden en vervolgens het onderdeel door middel van harddraaien na te bewerken (foto’s: Monforts)

 

 RNC 400 Laser Turn van Monforts voor laserondersteund draaien van keramiek

De RNC 400 Laserturn van Monforts die op de EMO keramisch materiaal bewerkt vanaf de stang

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven