Molcon Interwheels verspaant met magnetische opspanning • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Molcon Interwheels verspaant met magnetische opspanning

Het magnetisch opspansysteem met de twee verstelbare aanslagen, de twaalf centrale kwadraatpolen, en daarom heen de (zeventien variabele en drie vaste) radiale polen. De machine heeft twee van dergelijke systemen i.v.m. de pendelbewerking

Door een machine voor de bewerking van uiteenlopende typen wielen voor onder andere tractoren te laten voorzien van een magnetisch opspansysteem is Molcon Interwheels uit Heinkenszand erin geslaagd de productiviteit sterk op te voeren en daarmee een belangrijke kostprijsverlaging te realiseren. De oplossing van een complex spanprobleem is bedacht door de importeur van het Hedelius bewerkingscentrum, Promas te Maasbree in samenwerking met de fabrikant van magneetspansystemen Tecnomagnete.

Het bewerkingscentrum van het type BC100 heeft een pendelfunctie. De bewerkingsruimte is in tweeën verdeeld: terwijl het werkstuk in het ene deel wordt opgespannen vindt in het andere deel de bewerking plaats, wat resulteert in een hoge bezettingsgraad. De bewerking omvat het aanbrengen van een naafboring en bevestigingsgaten op geprofileerde schijven met een diameter tot 1.400 mm. Vanwege de pendelfunctie is de machine uitgerust met twee magneetspansystemen. De te bewerken schijven zijn niet vlak maar voorzien van een ‘hoedvormig’ profiel in het midden. De opspanning wordt gerealiseerd met een stelsel van twaalf kwadraatpolen in het centrale deel van het opspansysteem.

Ruw voorpositioneren

De schijven worden met de kraan van bovenaf in de machine geplaatst en ‘ruw’ voorgepositioneerd met twee handmatig verstelbare aanslagen. Vervolgens stelt een tastersysteem het exacte middelpunt van de schijf vast door op drie plaatsen de buitendiameter te meten en wordt het programma aan de hand hiervan softwarematig aangepast. Het spansysteem bestaat behalve uit de genoemde kwadraatpolen in het midden uit twintig radiale polen: drie vaste en zeventien variabele (verende) blokjes, die samen het werkstuk door magnetische kracht vasthouden. De bewerking omvat het frezen van de naafboring en de bewerking van de bevestigingsgaten voor het wiel. Hiervoor worden volhardmetalen gereedschappen ingezet met hoge voedingen en snijsnelheden.

Productiviteit

Het spansysteem is eerst toegepast op een BC100 bewerkingscentrum van Hedelius voor de fabriek van Molcon Interwheels. Dit leverde een productiviteitsverhoging op van 40% (tot 14.000 stuks per jaar). De leveringstijd werd gereduceerd van drie weken tot acht werkdagen (in het hoogseizoen), een enorm pluspunt voor de klanten. Buffervoorraden, eigen aan bewerking op meerdere machines, behoorden tot het verleden. Ook de kwaliteit, de eindafwerking, is erop vooruitgegaan. Kortgeleden leverde Promas een BC 125 bewerkingscentrum met een soortgelijk systeem aan de productievestiging van Molcon te Groitzsch (D).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven