MM Award voor Index multispindel • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

MM Award voor Index multispindel

Index multispindel MS22-L (foto: Metaal Magazine).

Index heeft tijdens de AMB met de multispindel MS22-L de MM Award gewonnen in de categorie bewerkingsmachines. De andere awards gingen naar Ceratizit, Sandvik Coromant, Soraluce en Chiron.

De MS22-L, gepresenteerd tijdens de AMB, is de eerste multispindel draaimachine waarmee 6 spindels langdraaibewerkingen kunnen uitvoeren. Bij een 6-spindel langdraaibewerking kunnen 2 toolhouders per spilpositie gelijktijdig worden ingezet. De speciale zwenkbare synchroonspindel bewerkt de achterkant van de werkstukken. De machine heeft verder minder koel- en handlingsystemen of spaanafvoerbanden nodig.

Precisiegereedschap

In de categorie Precisiegereedschap wonnen Ceratizit (met de FreeTurn) én Sandvik Coromant (met de CoroCut QD-Y).  

De  Freeturn is een hoogdymanisch draaigereedschap met draaiwisselplaat, dat de draaibewerkingen voorbewerken, afwerken, contourdraaien, en plan- en lengtedraaien combineert. Een variabele aanvalshoek tijdens de bewerking maakt het mogelijk om het bewerkingsproces zelfs tijdens het snijden te beïnvloeden, bijvoorbeeld voor een optimale spaanafvoer of contournauwkeurigheid. 

De CoroCut QD-Y maakt afsteken met de Y-as mogelijk, waardoor het bewerken van grotere diameters (tot 180 mm)  mogelijk is. Het is zeer gechikt voor lange uitsteeklengtes om tussen hoofd- en subklauwplaat te komen. Het afsteken met Y-as werkt het best bij draaicentra en multitask-machines. Omdat de snijkrachten, door het gebruik van de Y-as, axiaal naar beneden gaan, is het inzetstuk tot 600 procent stabieler.

Metrologie & Kwaliteitsborging

In de categorie Metrologie & Kwaliteitsborging won Soraluce met Vset. De meting van de geometrie van het werkstuk met Vset vindt buiten de machine plaats. Met speciaal ontwikkelde fotogrammetrie-technologie wordt de geometrie vergeleken met de 3D-gegevens en wordt voorraadbeheer uitgevoerd om de kwaliteit van de voorraad te waarborgen.

Vermijden botsingen

In de categorie Industriële software & engineering ging de MM Award naar Protectline van Chiron. Op basis van een digital twin is een realtime systeem ontwikkeld om botsingen in nieuwe Chiron bewerkingsmachines te vermijden. De machinebewerking wordt gesimuleerd net vóór de eigenlijke bewerking. Zo zijn botsingen te voorspellen nog voor het plaatsvindt en kan de daadwerkelijke bewerking op tijd worden gestopt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven