Ga naar hoofdinhoud

Minder energie thema EMO Hannover

Tijdens de EMO Hannover 2013 worden de metaalbewerkers uitgedaagd om kritisch na te denken over energieverbruik. Begin juli tijdens een persconferentie in Mannheim (D) gaf professor Berend Denkena van de Leibniz Universität Hannover (D) een mooi voorbeeld over hoe de spaandikte het energieverbruik tijdens een verspanende bewerking kan beïnvloeden.

Het blijkt dat de verhouding tussen spilvermogen en verspaningscapaciteit voor een slankere spaan ongunstiger is dan voor een relatief dikkere spaan.In zijn voorbeeld een verschil van 25%. Iets om in het achterhoofd te houden. Met daarbij natuurlijkmeteen een aantal kanttekening: energieverbruik alleen is natuurlijk niet doorslaggevend voor de keuze voor spaanvorm (denk aan hogesnelheidsbewerkingen en de vereiste oppervlaktenauwkeurigheid).

 

Energie besparen Blue Competence DMG AMB

Tijdens een AMB in Stuttgart (D) liet machinebouwer DMG al eens zien dat er tal van mogelijkheden zijn om energie te besparen bij metaalbewerkingsmachines (foto: Reinold Tomberg). Lees meer over verminderen energieverbruik in een artikel dat in Metaal Magazine verschenen is:


pdf bestand  energie metaalbewerken


 

Deelnemers

Op de EMO Hannover 2013 krijgt het energieverbruik meer aandacht onder de noemer ‘Blue Competence’. Dit is ook een onderdeel van het congres van VDMA op 16 en 17 september en op de beursvloer komt een ‘Sonderstand’ in hal 16. Deelnemers zijn: Deckel Maho Pfronten, Fanuc Robotics Deutschland, Gebr. Heller Maschinenfabrik, Inspire,  Kapp Werkzeugmaschinen, Komet Group, Kuka, Liebherr-Verzahntechnik, Peiseler, Profiroll Technologies, Schunk, Schwäbische Werkzeugmaschinen, Technische Universität Chemnitz, Technische Universität, Trumpf Werkzeugmaschinen Union Werkzeugmaschinen, Vollmer Werke Maschinenfabrik, Walter en CNC-Arena.

 

Lees meer over Blue Competence tijdens de EMO in de bijgevoegde Duitstalige persinformatie van de VDW:

 

pdf bestand  pm_bluecompetence

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven