Metaaldeeltjes scheiden uit lithium-ion poeder • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Metaaldeeltjes scheiden uit lithium-ion poeder

Lithium-ion poeder dat vervuild is met metaaldeeltjes, zorgt voor een verminderde kwaliteit. Om de werking van een batterij of accu te garanderen moet de kwaliteit van kathode poeders zoals nikkel, cadmium en lithium juist optimaal zijn. Goudsmit Magnetics uit Waalre heeft een roterende magneetscheider ontwikkeld die zorgt voor het metaalvrij maken van onder meer Lithium-ion poeder.

Voor het tot stand komen van lithium batterijen spelen magneten zowel in de winningsfase als tijdens de productiefase een belangrijke rol. De kwaliteit van een lithium ion batterij is afhankelijk van de zuiverheid van de grondstof. Ook voor het recyclen van dergelijke batterijen zijn magneten noodzakelijk.

Eventuele in het poeder aanwezige metaalvervuiling vermindert de kwaliteit van de materiaalmix en leidt ertoe dat een batterij een korte levensduur heeft. De automatisch reinigbare, roterende magneetscheider filtert metaaldeeltjes vanaf 30 μm uit het slecht stromende lithium poeder, waardoor de kwaliteit verbetert.

Toenemende vraag drijft prijs op

Lithium wordt gewonnen uit zoutmeren zoals het Salar de Atacama in Chili, waar zich enorme lithium houdende pekelreserves bevinden. Enkele grote producenten verwerken dit lithium tot een poeder dat dient als grondstof voor batterijen die bestemd zijn voor accu’s in onder meer elektrische auto’s, laptops en mobiele telefoons.

De toenemende vraag naar accu’s voor onder meer laptops, telefoons en elektrische auto’s drijft de prijs van de in mijnen winbare grondstoffen op. Dit geldt voor stoffen zoals nikkel, cadmium en lithium –de kathode poeders- en ook voor anode poeders zoals grafiet, carbon black of silica.

Roterende staven vookomt blokkeren

De magneetscheider bevat negen sterke, roterende magneetstaven die verhinderen dat het fijne poeder als een brug op de staven blijft plakken.

De roterende beweging zorgt ervoor dat het product niet blokkeert op de staven, zodat een goede ontijzering mogelijk is. Het contact met de magneetstaven wordt op deze manier optimaal. Dit is belangrijk omdat vooral zwak-magnetische deeltjes de magneetstaven moeten raken.

Ook voor afvangen ijzeroxide en rvs

De pneumatisch bediende magneetstaven (Ø 50 mm) hebben een diep vangveld. Met een fluxdichtheid van 12.000 gauss op de staven kan de magneet naast ijzerdeeltjes ook paramagnetische deeltjes afvangen als ijzeroxide en rvs.

De magneetseparator is stofdicht en automatisch te reinigen. De in het systeem aanwezige kleppenkast voert de gevangen metaaldeeltjes ter plekke af.

Bekijk een video van de werking

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven