'Metaalbewerken is lucratief' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Metaalbewerken is lucratief’

Het maken van metaalproducten (uitgezonderd machines en apparaten) is lucratieve business. Binnen de industrie als geheel draaiden metaalbedrijven vorig jaar namelijk bovengemiddeld wat betreft omzet en winst. Dit staat in het nieuwe SRA-rapport ‘Branches in Zicht 2018, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen’.

De metaalindustrie blinkt vooral uit door de opleving van de Nederlandse bouw en de groeiende vraag uit de autobranche.

Binnen de industrie verliep de ontwikkeling van de omzet ook goed in de voedingsmiddelenindustrie, geholpen door hogere bestedingen van consumenten in Europa. Wel bleef de margeontwikkeling hier wat achter, stelt het rapport.

Wind in de zeilen

De Nederlandse industrie als geheel heeft volgens het rapport de wind in de zeilen, vooral dankzij de gestegen export en het herstel van de binnenlandse vraag.

Na de afvlakkende groei in 2016 heeft de branche in 2017 dan ook weer een sterke winst- en omzetontwikkeling neergezet. De omzet steeg met 10% en de winst met 21%. De brutomarge verdubbelde naar ruim 10%.

(bron: SRA)

De ontwikkeling van de omzet, de winst en de brutomarge waren in de industrie beduidend sterker dan voor het mkb als geheel.

Hogere of stabiele omzet en winst 

De groei werd binnen de industrie ook breed gedragen. Zo nam het deel van de industriële bedrijven met een hogere of stabiele omzet toe tot ruim 70% (tegenover 66,5% in 2016).

Verder is het percentage industriële ondernemers met een hogere of stabiele winst, na de forse daling in 2016, weer iets gestegen (57%, tegen 54% in 2016 en 71% in 2015).

Het eigen vermogen kwam 19% hoger uit. Deze stijging was groter dan in 2016 (12%), maar min of meer in lijn met het mkb-gemiddelde. De schulden namen in 2017 verder toe, maar niet zo sterk als in 2016. De solvabiliteit is met 9,7% verbeterd, versus 3,7% een jaar eerder.

Kosten: voor personeel

Aan de kostenkant valt op dat de industrie duidelijk heeft geïnvesteerd in relatief dure werknemers. De personeelskosten zijn in de branche veel sterker gestegen dan een jaar eerder (+10%, tegen +5% in 2016). Deze toename is ook sterker dan het gemiddelde in Nederland (+8%).

Zowel de loonkosten als de uitgaven aan sociale voorzieningen liepen in de industrie behoorlijk op. De concurrentie neemt toe en het blijft moeilijk om kundig technisch personeel aan te trekken en te behouden, stelt het rapport.

SRA-Benchmarkdatabase

SRA-rapport ‘Branches in Zicht 2018; de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen’, bevat de belangrijkste financiële kengetallen van het Nederlandse mkb. Het is gebaseerd op een grootschalige cijferanalyse van 180.000 jaarrekeningen uit de SRA-Benchmarkdatabase, genaamd Branche in Zicht (BiZ).

Onderscheiden worden de branches: automotive, bouw, detailhandel, horeca, industrie, specialistische zakelijke dienstverlening, medische zorg en logistiek. Per branche zijn cijfers beschikbaar over omzet- en winstontwikkeling, bedrijfskosten en –bezittingen in 2017. Ook zijn resultaten per regio te zien

Bekijk het SRA-sectorrapport (36 pagina’s)

Bekijk een samenvatting van het rapport

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven