Nieuws

Metaalbedrijven in onderzoek CO2-beprijzing

LDM Staf en Billets, Van der Lee Staalbouw, Wupperman Staal en De Klerk Werkendam zijn 4 bedrijven in de metaal die meedoen met een vervolg op het praktijkonderzoek CO2-beprijzing speciaal voor het Brabantse MKB.

Door mee te doen, willen de vier inzicht krijgen in hun eigen CO2-uitstoot en CO2-belasting die daarmee gepaard gaat, waardoor ze duurzamer en kostenbewuster met energieverbruik kunnen omgaan.

Onderzoek uitgebreid

Dat is althans de ervaring uit een eerste praktijkonderzoek in 2017 onder het Brabantse MKB. Dat onderzoek van Klimaatplein wordt nu uitgebreid met een twaalftal ondernemingen uit drie verschillende bedrijfstakken, waaronder de metaal.

Tientallen ondernemers hebben zich gemeld na een oproep in diverse vakmedia om deel te nemen aan het vervolgonderzoek. Uit alle inzendingen zijn een twaalftal MKB-bedrijven geselecteerd.

Ook in technische maakindustrie

De selectie vond plaats op basis van geschiktheid, geografische spreiding en mogelijkheden voor verduurzaming. Naast vier metaalbedrijven, zijn er ook een viertal horecabedrijven en een viertal bedrijven uit de technische maakindustrie, waaronder Baril Coatings en AAE Machinebouw.

Deze bedrijven gaan, volgens Klimaatplein inzien wat een prijs van 60 euro per ton CO2 betekent voor de eigen bedrijfsvoering. Die prijs is volgens onderzoek van de Wereldbank al nodig in het jaar 2020 om zo de klimaatdoelen van Parijs te halen.

Inzicht in kosten en mogelijke besparingen

Deelnemende ondernemers krijgen inzicht in de huidige eigenlijke klimaatkosten én manieren om die kosten zo snel mogelijk naar beneden te brengen. Energiebesparing en duurzame opwekking zijn dan belangrijke maatregelen omdat die direct zorg dragen voor minder verbruik van fossiele brandstoffen.

De deelnemende bedrijven starten in januari met het onderzoek dat hen inzicht gaat bieden in de eigen CO2-uitstoot, CO2-kosten en duurzame mogelijkheden om die kosten zo snel mogelijk te verlagen.

Via het Klimaatplein worden de vorderingen op de voet gevolgd. Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven