Metaalbedrijven genomineerd voor IJzersterk • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Metaalbedrijven genomineerd voor IJzersterk

Gelre Metaalwaren, Kubo Productie, Kuenen en Reveron zijn de metaalbewerkende bedrijven die genomineerd zijn voor de titel IJzersterk bedrijf 2018. Ieder jaar beloont 5xbeter de inspanningen bedrijven op het gebied van veilig en gezond werken met de titel IJzersterk bedrijf. Verbetercoaches van 5xbeter hebben in totaal 7 bedrijven genomineerd: 4 in de metaalbewerking en 3 in metalektro. Wie wint, wordt 25 juni bekendgemaakt. 

Toen verbetercoach Marti Beeftink Gelre Metaalwaren in Lichtenvoorde voor het eerst bezocht (eind 2015) zat directeur Peter van Loon met de handen in het haar, omdat hij niet wist waar te beginnen. “Ik ben met hem aan de slag gegaan, te beginnen bij de RI&E”, vertelt Beeftink. “Van hieruit is hij de 5xbeter instrumenten op gaan pakken. Als je de lijst bekijkt van wat hij sindsdien gedaan heeft, zie je waarom ik het bedrijf heb genomineerd. Ik ken Peter als een directeur die de zaken wat betreft veiligheid en gezondheid optimaal wil hebben, zijn werknemers zijn zijn belangrijkste kapitaal.”

Ook op productievloer

Kubo Productie uit Monster heeft grote stappen gezet voor gezond en veilig werken. “Vooral hoe omgesprongen wordt met veiligheid en gezondheid”, vertelt verbetercoach Annemieke Leegwater. “Het zit nu als het ware in de haarvaten van de bedrijfsvoering.” Waar eerder bij de aanschaf van een nieuwe machine of productiemiddel werd gekozen voor de goedkoopste oplossing, wordt nu bij dit proces de QHSE-functionaris betrokken. Veilig en gezond werken is niet langer alleen maar iets van het management. Het veiligheidsbesef op de productievloer is enorm toegenomen. Elke dag bespreken medewerkers onveilige gebeurtenissen van de vorige dag en worden concrete afspraken tot verbeteringen gemaakt.

‘Is dat nou allemaal nodig?’

Sjaak Kuenen, directeur van Kuenen in Varsseveld, maakte kennis met 5xbeter na een bezoek van een inspecteur van de Inspectie-SZW. Hij benaderde 5xbeter voor ondersteuning. Kuenen had geen RI&E, de lasrooksituatie was niet beoordeeld en de machineveiligheid was evenmin beoordeeld en niet op orde. Verbetercoach Beeftink: “Na een ietwat stug begin (is dat nou allemaal nodig? Gaat de overheid nou niet te ver? Is dat niet pesten van de ondernemer?) is Sjaak op een bepaald moment toch overstag gegaan en heeft zich voorgenomen om zo snel mogelijk alles te doen.” Kuenen is volgens hem, zeker voor kleinere bedrijven, inspirerend. “Hij zegt wel dat hij al het papierwerk en de administratieve verplichtingen niet echt zinvol vindt, maar ondertussen heeft hij als ondernemer zeker aandacht voor de arbeidsomstandigheden van zijn werknemers.”

‘Intrensieke motivatie’

“Bij Roveron in Rotterdam merk je dat Klaas Jan Soeteman een intrinsieke motivatie heeft om te zorgen dat medewerkers veilig en gezond kunnen werken”, aldus verbetercoach Susanne Rambali. “Hij wil dat alle medewerkers iedere dag veilig en gezond naar huis gaan. Hij staat open voor verbetermogelijkheden, pakt deze op en weet 5xbeter en de verbetercoach goed te benutten. Roveron heeft creatieve, eenvoudige oplossingen om de veiligheid van de machines te verbeteren. Het bedrijf is kritisch wanneer een nieuwe machine geleverd wordt. Zo werd een nieuwe ponsmachine niet geaccepteerd, omdat deze ondanks een CE-keurmerk onveilig bleek te zijn bij gebruik.”

Winnaars

De winnaars in beide categorieën worden bekendgemaakt tijdens het 5xbeter congres 2018 op 25 juni in Gorinchem. Dit congres sluit de Week van Veilig en Gezond Werken (van 18 t/m 22 juni) af. In deze week trekt een roadshow door het land met dit jaar speciale aandacht voor gevaarlijke stoffen.

5xbeter zet zich in voor veilig en gezond werken in de metaalbewerking en metalektro. Achter het platform zitten werkgevers en vakmensen van 5 partijen: Koninklijke Metaalunie, FME, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven