Ga naar hoofdinhoud

‘Met digitalisering valt dubbel zoveel winst te behalen’

MES-systemen, zoals Hummingbird van Open Mind Technologies, geven de productiemedewerkers van verspanende bedrijven direct inzicht in voor hen relevante data, die uitgelezen worden uit de machines. Ook gegevens over productieorders worden zo gecommuniceerd vanuit het ERP-systeem dat gekoppeld is (foto: Open Mind.)

Mkb-metaalondernemers kunnen de winstgevendheid van hun bedrijf fors verbeteren. Dat zegt Paul d’Hond, programmamanager Teqnow (Koninklijke Metaalunie), in de nieuwe MTL Metaal Magazine. Lastig? Nee hoor, vindt hij. Het blijkt vooral een kwestie van de knop omdraaien, anders naar je processen kijken en de hulpmiddelen gebruiken die er zijn. In 90% van de gevallen gaat het om digitale hulpmiddelen.

Digitalisering is geen oplossing, maar een middel om de productiviteit in het mkb-metaalbedrijf te verhogen, stelt hij. Dat is de kernboodschap waarmee de Productiviteitskring van Metaalunie-Teqnow het land in trekt.

“Metaalondernemers zijn doeners”, zegt d’Hond. “We verkondigen niet het digitaliseringsevangelie, maar laten voorbeelden zien waarvan iedereen er wel enkele in zijn bedrijf kan toepassen.”

De winstgevendheid van mkb-metaalbedrijven is statistisch gezien namelijk laag. En er zijn snel grote stappen te maken, stelt d’Hond. Wie een half procent extra rendement per processtap scoort, maakt al gauw 5 tot 10% meer winst. Deze verdubbelt dus en dat geld kun je weer investeren.

“Dan kom je in de flow”, zei d’Hond tijdens een workshop voor nieuwsgierige metaalondernemers in Den Bosch. Partners in de regio zijn bijvoorbeeld Innovatiecluster Noordoostpolder, Klikopmorgen.nl, Digitalzh en Boost.

Grootste verbeterpotentieel? Voor elk bedrijf anders

Meer dan 800 mensen hebben het afgelopen jaar deelgenomen aan een van de bijeenkomsten van de Productiviteitskringen. Daarin ging het over het verhogen van de productiviteit door data beter in te zetten.

Door data uit het proces te verzamelen, inzichtelijk te maken en op basis hiervan beslissingen te nemen, kun je die punten in het proces verbeteren die het belangrijkste voor het bedrijf zijn of waar het grootste verbeterpotentieel zit. Welke dat zijn, is voor elk individueel bedrijf weer anders.

In het artikel wordt dieper ingegaan op de redenen waarom datagestuurd werken zo belangrijk is. Ook wijst d’Hond op data minen, bottlenecks en data visualiseren.

De hoeveelheid data die je uit het bedrijf kunt halen, is volgens hem enorm en neemt alsmaar verder toe. En het zijn niet alleen interne data die gebruikt kunnen worden. “Ook uit leveranciersbeoordelingen van je klanten kun je data halen.”

De hoeveelheid beschikbare data neemt toe, de tijd om te beslissen neemt af. De uitweg uit deze paradox is in zijn ogen: slimme software inzetten.

Sparren met mede-metaalondernemers

“We horen vaak van metaalondernemers dat ze weinig sparringpartners hebben om over het vak en over investeringen te praten”, zegt de Teqnow-programmamanager.

Het mooie van de workshop is dat ondernemers ook met elkaar kunnen sparren. Er passeren zo’n 50 verschillende ideeën de revue, om met data de productiviteit te kunnen verbeteren. Dat maakt het heel praktisch.

“Er zitten altijd wel enkele zaken bij waar ondernemers direct mee aan de slag kunnen. Bij onze sessies zitten gelijkgestemden. Dat helpt. En wij maken het concreet. Verwacht niet dat alle problemen in een namiddag zijn opgelost, maar iedereen gaat met een paar ideeën naar huis.”

Teqnow heeft op YouTube een eigen videokanaal ingericht waar het de videoserie ‘Slim gemaakt’ online heeft gezet.

Nieuwe serie Productiviteitskringen

Vanaf eind deze maand start Teqnow met een nieuwe serie bijeenkomsten over productiviteitsverbetering.

Dit keer gaat het over ketensamenwerking. Hierin is eveneens veel aandacht voor het uitwisselen van data.

Ook in deze nieuwe reeks van de Productiviteitskringen krijgen de deelnemers zo’n 50 voorbeelden te zien van innovatieve ketensamenwerking.

De bijeenkomsten vinden telkens plaats bij een gastbedrijf dat de eigen ervaringen deelt. De nieuwe serie start 26 september bij GPM in ‘s-Hertogenbosch.  

Lees het hele artikel over digitalisering als middel om de productiviteit te verhogen en dus de winstgevendheid te verbeteren in de nieuwe MTL Metaal Magazine (voor abonnees) (pagina 37 t/m 41).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven