'Meer grip op processen met shop floor' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Meer grip op processen met shop floor’

Delwi/Groenink Machinefabriek is live gegaan met de shop floor applicatie van Smart Production Solutions (SPS). De SPS-software is naadloos gekoppeld aan het Ridder Data Systems ERP. Dat heeft als voordelen, aldus financieel directeur Janine Delfsma, dat er veel meer grip is op de urenadministratie en het evenredig verdelen van gewerkte uren naar opdracht, machine en werknemer.

“De groei van ons bedrijf en het feit dat we sinds drie jaar onder een auditcontrole vallen, leidden tot de wens om meer grip op onze processen”, vertelt Delfsma. Het bedrijf koos voor de SPS applicatie shop floor.

“De shop floor tool staat als complete uitgewerkte IT-oplossing”, vervolgt ze. “Dat was een vereiste van onze kant bij de zoektocht naar meer grip.”

“Als sterk groeiende onderneming kunnen of willen we geen energie steken in een uitgebreide applicatieontwikkeling. Dat is ook de reden waarom we voor Smart Production Solutions hebben gekozen en niet voor een vergelijkbare maar minder ver ontwikkelde oplossing van onze ERP-leverancier.”

Uren evenredig over machines verdelen

De uitrol vond afgelopen zomermaanden plaats. De implementatie is bewust in verschillende stappen uitgesplitst. De montageafdeling kreeg de eer van de kick-off, de wasserij volgde. Daarna was de verspaning aan de beurt. Bij deze afdeling werd de belangrijke stapelfunctie gezamenlijk uitgewerkt en ontwikkeld.

“Werknemers van ons kunnen afwisselend aan meerdere machines werken en dankzij SPS zijn de uren evenredig te verdelen. Die mogelijkheid tot het stapelen van de uren was een voorwaarde voor de uitrol van de applicatie.” Na de verspaningsafdeling werd de app ook in de rest van de machinefabriek in gebruik genomen.

App automatiseert voor- en nacalculatie

Het belangrijkste voordeel van de shop floor app is dat de voor- en nacalculatie niet meer plaatsvindt aan de hand van urenbriefjes. “Papier is gewillig, dus afronden van tijd was snel gedaan. Maar eigenlijk moet je dat niet willen”, stelt Delfsma.

“Daarnaast kan een werknemer eenvoudig aan meerdere machines werken en toch heel precies bijhouden hoeveel tijd hij aan elke klus heeft gewerkt. Dat geeft ons veel meer grip op de organisatie en de nacalculatie. Vervolgens kunnen we nu de oude met de nieuwe urenberekening vergelijken en waar nodig toekomstige offertes aanpassen.”

Batchfuncties per groep

Delwi/Groenink noemt als belangrijke plus van de applicatie eveneens dat het mogelijk is om batchfuncties voor een groep aan te maken. “Dat vereenvoudigt het monitoren van de werkzaamheden door de afdelingsleider.”

Over de samenwerking tussen de projectverantwoordelijken vanuit de machinefabriek en SPS is Delfsma erg tevreden. “Die was gewoonweg goed. En de uitrol van de applicatie is keurig gedaan.” Zijn er aanpassingen nodig, dan kan SPS deze op afstand aanpassen.

“Sommige werknemers moesten heus wel even wennen, maar de eenvoud van het systeem zorgde voor een vlotte adoptie. De shop floor applicatie is heel gebruikersvriendelijk.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven