Mazak met hybride Integrex i-400 op AMB • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Mazak met hybride Integrex i-400 op AMB

De Integrex i-400 is de nieuwe generatie multitaskingmachine van Mazak. Het bewerkingscentrum combineert additieve bewerkingsmethoden met vijfassig verspanen (foto: Tim Wentink)

Van 13 t/m 17 september tijdens de AMB in hal 5, stand D12 zal Mazak de hybride Integrex i-400 presenteren. De i-400 is volgens Alan Mucklow, Product Manager van Mazak Europe, de nieuwe multitasking generatie. “Multitasking is differentiëren en de nieuwe generatie multitasking machines onderscheidt zich door zowel additieve als subtractieve bewerkingen uit te kunnen voeren”, aldus Mucklow.

De Integrex i-400 maakt gebruikt van de laseroplastechnologie en is hiervoor uitgerust met een 1 kW laser en twee koppen. De twee koppen geven de mogelijkheid om langzaam en nauwkeurig (rupsen van 1 mm breed) of snel met veel materiaalvolume (rupsen van 3 mm breed) op te lassen. De maximale oplascapaciteit is 1 kg/h. De machine leent zich voor reparatiewerkzaamheden of het toevoegen van features aan een bestaand werkstuk. Dan valt te denken aan bijvoorbeeld het toevoegen van flenzen of het aanbrengen van een slijtvast materiaal op een specifiek deel van het werkstuk.

Onderzoek

Mazak heeft een AM-team die momenteel volop onderzoek doet naar de materiaal- en sterkte-eigenschappen. Zo is de treksterkte afhankelijk van de richting die opgelast wordt en zijn de hardheid en microstructuur belangrijke parameters waar meer kennis over benodigd is. Tevens is het belangrijk om te weten wat het effect van snelheid is op de materiaaleigenschappen. Toch geeft Mazak aan dat de materiaaleigenschappen zo goed als overeen komen met gesmede materialen. Als voorbeeld wordt een werkstuk van Inconel gegeven. Het werkstuk die geproduceerd is met AM heeft een treksterkte van 931 N/mm2 en een hardheid van 23 HRc ten opzichte van 965 N/mm2 en tevens 23 HRc bij een werkstuk die op een traditionele manier is vervaardigd.

In de volgende editie van Metaal Magazine verschijnt een artikel over een bezoek aan de machinefabriek van Mazak in Worcester (UK). 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven