Nieuws

Maximaal metaal frezen

In één minuut meer dan 1000 cm3 materiaal verwijderen uit een blok Ti-6Al-4V? Dat is Kennametal gelukt met de nieuwe Harvi Ultra 8X. Met een axiale snijdiepte van 95 cm, doorsnede van 80 mm, 20 mm radiaal en een voedingssnelheid van 423 mm/min baant deze spiraalvormige frees zich in bijna 3 minuten een weg door de zware legering.

De Harvi Ultra 8X is bij verscheidene klanten getest, waarbij de grenzen werden verlegd, van 15-5 PH via gietijzer tot Aermet 100 (hogesterktestaal), elk met uitstekende resultaten, stelt Tim Marshall, wereldwijd senior productmanager voor indexeerbaar frezen bij Kennametal.

Verschillende behoeften

Kennametal heeft de Harvi Ultra 8X ontwikkeld om tegemoet te komen aan twee verschillende behoeften. Klanten vanuit de lucht- en ruimtevaartindustrie verlangen de hoogst mogelijke metal removal rates (MRR), maar tegelijkertijd een uitstekende standtijd.

Aan de andere kant vragen machinebouwers/-gebruikers om gereedschappen die hogere snijsnelheden aankunnen én lagere machinekrachten genereren, om slijtage aan machineonderdelen tijdens extreme snijomstandigheden te verminderen. De nieuwe Harvi Ultra 8X voldoet aan deze behoeften, stelt Marshall.

Volgens hem is de Harvi Ultra 8X ontworpen om elke 20 minuten 20 cm (328
cm3) Ti-6Al-4V te verwijderen en tevens 60 minuten levensduur per snijkant te behalen. Kennametal stelt daarvoor een aantal innovatieve technologieën in dit snijgereedschap te hebben gecombineerd.

Meerdere innovaties gecombineerd

Zo heeft het gereedschap een dubbelzijdige maar positieve harkinzet die volgens Kennametal de laagst mogelijke kosten per snijkant oplevert en tegelijkertijd het energieverbruik met maximaal 50 procent vermindert.

Een AlTiN + TiN PVD-coating biedt sterke weerstand tegen thermische vermoeiing. Daarnaast wordt gewerkt met KCSM40-hardmetaal, wat volgens Kennametal een veel langere standtijd biedt dan andere, concurrerende oplossingen. Ook het freeslichaam is vervaardigd van een betere kwaliteit staal dan bij andere oplossingen. Dat biedt een verbeterde stijfheid én stijfheid onder hoge snijkrachten.

Een BTF46 (bolt taper flange) -verbinding zorgt verder voor weerstand tegen doorbuiging. En het variabele helixontwerp van HARVI Ultra 8X vermindert chatter (vibraties), waardoor de standtijd, de kwaliteit en de verwerkingscapaciteit van de machine verder worden verbeterd. 

Koeling en spaanafvoer

Als zoveel materiaal in zo’n korte tijd wordt verwijderd, zijn ook andere zaken van belang. Zo zorgen nauwkeurige, door het gereedschap aangebrachte nozzles voor het direct aanbrengen van  koelmiddel/snijvloeistof op de plaatsen waar dit het hardst nodig is. Een verbeterd ontwerp van de groeven zorgt voor maximale spaanafvoer. Extra grote M4 Torx Plus-schroeven bieden meer stabiliteit van de wisselplaat.

De optie met een KM4X-adapter zorgt voor een grotere stabiliteit van het gereedschap. Speciaal geprefabriceerde inlegranden, geoptimaliseerd voor KCSM40-kwaliteit, verlengen de standtijd aanzienlijk. Hoekradii van 0,8 mm tot 6,4 mm, maken volgens Kennametal, dat er weinig overblijft dat niet te bewerken is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven