Matec-40P portaalmachine voor VDL-ETG • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Matec-40P portaalmachine voor VDL-ETG

Als tier-one supplier merkt VDL Enabling Technologies Group (VDL-ETG) in Almelo dat klanten een toenemende behoefte hebben aan steeds grotere systemen. Om daar op in te spelen heeft het bedrijf recentelijk een vijfassige Matec-40P portaal-freesmachine aangeschaft, met een werkbereik van 6000 mm x 4000 mm x 1500 mm.

 “Qua bewerkingsmogelijkheden hebben we daarmee een forse sprong gemaakt”, zoals manager techniek Roelof Engberts (foto bij intro van dit bericht) van VDL-ETG zonder overdrijving aangeeft. Bij de Matec-40P beweegt het portaal langs het vaste bed met behulp van tweezijdige kogelomloopspillen, terwijl de spil de Y- en Z-beweging voor zijn rekening neemt. In combinatie met de volledig bestuurbare roteer- en zwenkmogelijkheden van de universele kop resulteert dat in vijfassige bewerkingsmogelijkheden.

 

Matec width =

De Matec-40P bezig met de bewerking van een vacuümkamer. Dankzij het nulpuntsspansysteem met vast pennenpatroon en hydraulische klemming kunnen ook grote werkstukken snel en nauwkeurig worden omgewisseld (foto: VDL-ETG)

 

Één opspanning

Naast het grote werkbereik voor Engberts een voorwaarde, om zoveel mogelijk bewerkingen te kunnen doen in één opspanning en zo min mogelijk om te hoeven spannen. “Zowel uit oogpunt van efficiëntie als nauwkeurigheid betekent dat winst.” Als andere afweging noemt Engberts het relatief hoge toerental van 8.000 per minuut van de universele spil, waardoor de machine (met een vermogen van 38 kW) bij uitstek geschikt is om een brede range aan materialen te bewerken. Bij de keuze heeft naar zijn zeggen ook meegespeeld de positieve ervaringen met twee eerdere langbedfreesmachines van Matec, dat in ons land wordt vertegenwoordigd door Limas in Neer.

 

In een komend nummer van Metaal Magazine meer informatie over de Matec-40P van VDL-ETG. Kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement op Metaal Magazine. Hieronder een video van de Matec-40P die we geschoten hebben bij Matec in Köngen (D):

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven