Magneetgrijper alternatief voor vacuümgrijper • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Magneetgrijper alternatief voor vacuümgrijper

Goudsmit Magnetics heeft de magneetgrijper vernieuwd. Hiermee zijn ijzeren, stalen of andere ferromagnetische voorwerpen geautomatiseerd op te nemen, neer te zetten of te positioneren. Een dergelijke lichte magneetgrijper kan een alternatief zijn voor zware magneetgrijpers en vacuümgrijpers, stelt het bedrijf.

De grijpers worden onder meer toegepast bij het oppakken van platen uit persen, het ontstapelen van producten uit kisten (bin picking), het assembleren van stalen onderdelen of het handlen van gestampte staaldelen, blanks en geperforeerde staalplaten in robottoepassingen.

De ultralichte magneetgrijper is uitgerust met sterke permanente Neodymium magneten.

De handlingmagneten zijn met behulp van perslucht aan- en uit te schakelen en hebben een draadgat-interface voor bevestiging aan een robotarm, al dan niet in combinatie met een verende stoorstang.

Robot end-of-arm tooling

Ze zijn toepasbaar in grijpers aan robotarmen en zijn een efficiënt alternatief voor traditionele robotgrijpers, meldt Goudsmit Magenetics.

Het systeem is onder meer geschikt voor het één voor één optillen en transporteren van zeer dunne staalplaten.

“De rubberen pad aan het uiteinde voorkomt verschuiven van het werkstuk tijdens verticaal oppakken, evenals beschadigingen van dit werkstuk.”

Vervangt vacuümtechniek

“Bij toepassing van de magneetgrijper aan robotarmen vervangt magnetisme de traditionele vacuümtechniek.

Nadeel van vacuümgrijpers is dat deze storingsgevoelig zijn en onderhevig aan slijtage”, stelt Goudsmit.

Bovendien moeten de vacuümnappen goed gepositioneerd worden, want als ze gedeeltelijk op een gat in de plaat terechtkomen, functioneren ze niet.

De door fabrikanten toegepaste elektromagneten bieden ook geen oplossing voor dit probleem omdat deze te zwaar zijn, waardoor minder plaatmateriaal te tillen is.

Aanzienlijk lichter

Een magneetgrijper met permanente magneten is aanzienlijk lichter. Bovendien is de grijper slijtvast en heeft deze een langere levensduur dan vacuüm grijpers.

Het eenvoudig aan te sluiten systeem is al in gebruik bij een aantal grote autofabrikanten en in de sheet handling industrie.

Maar het kan ook worden toegepast in de machinebouw, in de snij-/buig-/stamp-/laser-/automatiseringsindustrie, bij industriële robots en in de pers- en vormindustrie.

Video:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven