Made in Holland beloont maakindustrie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Made in Holland beloont maakindustrie

De Nederlandse maakindustrie toont durf, lef en puur ondernemerschap. Juist in de voorbije, lastige jaren, zijn de bedrijven blijven innoveren en hebben ze samenwerking over de grenzen van hun eigen sector gezocht. Dat resulteert in innovatieve producten waarmee ze niet alleen in Nederland, maar ook op exportmarkten gaan scoren. Die conclusie trekt de jury van de Made in Holland Award, die vandaag de nominaties bekend heeft gemaakt.

Cellro met de compacte robotcel Xcelerate; Wila met het E2M gereedschapwisselsysteem voor kantpersen en Nevat met het ketenbreed ontwikkelde Plantenmelksysteem. Dat zijn (in willekeurige volgorde) de drie nominaties die meedingen naar de Made in Holland Award, die op de eerste beursdag van ESEF en Techni-Show 2014 wordt uitgereikt. Zie ook de video hieronder:

 


Exportpotentieel groot
De jury heeft deze nominaties geselecteerd uit de inzendingen voor zowel de Techni-Show Innovatie Awards als ESEF Awards. Daarbij zijn de inzendingen van Nederlandse bodem beoordeeld op de ondernemersdrive, de promotiewaarde voor Nederland en het business- en exportpotentieel. “Puur naar innovatie van Nederlandse bodem kijkend, zouden meer inzendingen in aanmerking zijn gekomen voor de Made in Holland Award,” zegt Rolf Elling, juryvoorzitter en hoofdredacteur van Vraag en Aanbod. “We hebben echter nadrukkelijk naar de exportkansen gekeken. Welk potentieel hebben ze? De drie genomineerde inzenders spelen alle drie internationaal mee. In Europees verband hebben deze drie nominaties ook een grote kans succesvol te worden.” Dat zal uiteindelijk positief uitstralen naar de totale Nederlandse maakindustrie.

Veerkracht
De wijze waarop de Nederlandse maakindustrie is doorgegaan met innoveren, illustreert volgens de jury de veerkracht van de sector. Bedrijven tonen lef en ondernemerschap, gedrevenheid en passie. “Ze kijken heel goed naar wat hun klanten vragen”, zegt Rolf Elling. Hij denkt dat de voorbije crisisjaren zelfs een positieve prikkel voor de bedrijven hebben opgeleverd. “Ze zijn nog meer naar hun innovatie gaan kijken. En als ze in de eigen markt geen nieuwe kansen meer zien, gaan ze daarnaar op zoek in aangrenzende markten.” Hierbij hebben ze ook samenwerking gezocht, zowel met andere partijen in de keten, zoals Nevat heeft gedaan voor het Plantenmelksysteem, als met klanten, zoals Wila en Cellro hebben gedaan. “Je merkt dat er nog steeds gedrevenheid en passie in de maakindustrie aanwezig is”, constateert de juryvoorzitter tevreden.

Bekendmaking 11 maart
De winnaar van de Made in Holland Award wordt bekendgemaakt aan het eind van de eerste beursdag van Techni-Show en ESEF, dinsdag 11 maart, in de Jaarbeurs in Utrecht. De jury bestaat uit Rolf Elling, hoofdredacteur Vraag en Aanbod Nederland en België (juryvoorzitter); Arthur Eger, hoogleraar product ontwerp Universiteit Twente (juryvoorzitter ESEF); Reinold Tomberg, hoofdredacteur Metaal Magazine (juryvoorzitter Techni-Show). Zie ook de video hieronder:

 


Tegelijkertijd
Net als voorgaande keren vinden Techni-Show en ESEF gelijktijdig plaats, van 11 tot en met 14 maart 2014. Bezoekers kunnen beide beurzen met één toegangsbewijs bezoeken. Meer informatie over Techni-Show en ESEF is te vinden via www.technishow.nl en www.esef.nl. Volg beide beurzen ook via Twitter #ts14 of #esef14.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven