Ga naar hoofdinhoud

‘Losse eilandjes verbinden wordt sleutel voor flexibiliteit én productiviteit’

Hoe kunnen fabrikanten sneller reageren op wereldwijde crises, knelpunten in de levering aanpakken, reageren op individuele klantvragen, omgaan met het hele duurzaamheidsvraagstuk en tegelijkertijd productief zijn? De Nederlandse Metaal Dagen wil hier in de komende editie antwoorden op geven.

Binnen een maakbedrijf werken bedrijfsonderdelen – als werkvoorbereiding, magazijnen, productiemachines, automatiseringen en transportsystemen – nog altijd los van elkaar. Het verbinden van deze losse eilandjes wordt door experts beschouwd als de sleutel tot zowel een flexibel als productieve maakomgeving.

Dat zegt Jeroen ter Steege, directeur van de Nederlandse Metaal Dagen. “Juist het hebben van een compleet overzicht helpt om de veerkracht te vergroten en sneller te reageren op marktveranderingen.”

“Bedrijven die zich hier bewust van zijn, maar nog niet weten hoe ze moeten starten met het koppelen van al die eilandjes, kunnen zich tijdens onze beurs laten informeren door de vele exposanten en experts.”

Flexibel én productief

De Nederlandse Metaal Dagen brengt volgens hem samen. “Deze twee aspecten werden in de industrie lange tijd gezien als tegenpolen. Fabrieken die zijn ingericht op de productie van grote series zijn heel productief maar over het algemeen ook inflexibel. En fabrieken die juist zijn ingericht op kleine series en enkelstuks behalen een hoge flexibiliteit maar leveren weer in op productiviteit.”

“Door Smart Manufacturing toe te passen op het productieproces worden flexibiliteit en productiviteit samengebracht”, stelt hij. “Hóe dit wordt gedaan is natuurlijk voor ieder bedrijf anders. Mogelijke aanpassingen waarmee de productie snel kan reageren op veranderende markteisen zijn: het modulair inrichten van productie-eenheden, het implementeren van een digital twin en het gebruiken van automatiseringen in de breedste zin van het woord.”

Het thema ‘Smart Manufacturing’ van de komende editie (van 19 t/m 21 april 2023) van de Nederlandse Metaal Dagen wil inspireren en professionals helpen om de komende uitdagingen het hoofd te kunnen bieden.

“Er zijn inmiddels allerlei marktklare oplossingen leverbaar, waarmee ook kleine en middelgrote bedrijven hun productieprocessen kunnen optimaliseren”, vertelt Ter Steege. “Ik raad iedereen aan om zich te verdiepen in deze oplossingen tijdens de Nederlandse Metaal Dagen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven