Limas levert nauwkeurige Matec aan NLR • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Limas levert nauwkeurige Matec aan NLR

Het proefwerkstuk van NLR: een ellipsoïde met veel ronde vormen (foto's: Reinold Tomberg)

Het NLR in Marknesse heeft onlangs een bewerkingscentrum van het type Matec-30 HV in gebruik genomen. Een bijzondere machine: een groot vijfassig bereik op een kleine oppervlak waarmee opmerkelijk nauwkeurig verspaand wordt.

De video hieronder toont een proefwerkstuk van NLR: een ellipsoïde gefreesd uit een blok aluminium met een doorsnede van 200 mm x 60 mm. Het werkstuk oogt als een tip van een vleugel: veel ronde vormen die vloeiend verlopen. Gefreesd wordt met een 20 mm cilinderfrees. Om dit werkstuk te frezen zijn alle vijf assen van de Matec tegelijkertijd actief. Het resultaat is indrukwekkend: er wordt een vormtolerantie gehaald die binnen de vereiste 0,01 mm ligt

Gelast frame

Hans Blomen van Limas uit Neer, die de Matec aan NLR geleverd heeft, vertelt niet zonder trots met de vaststelling dat de machine een gelast frame heeft. ‘’Je kunt dus ook met een gelast frame hoognauwkeurig vijfassig werken’’. Maar Matec heeft wel veel gedaan om de machine extra nauwkeurig te krijgen. Tijdens de montage in Köngen (D) is de machine zoveel mogelijk ‘’mechanisch op nul gezet’’.

Een kijkje in de geopende Matec-30 HV. De rondtafel heeft een diameter van 1.000 mm. Het machinebereik is 2.000 mm x 800 mm x 800 mm (X x Y x Z)
Een kijkje in de geopende Matec-30 HV. De rondtafel heeft een diameter van 1.000 mm. Het machinebereik is 2.000 mm x 800 mm x 800 mm (X x Y x Z)

In een komend nummer van Metaal Magazine meer informatie over de nauwkeurige Matec van NLR (Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum) in Marknesse.  Wilt u dat niet missen, neem dan nu een abonnement. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven