Laser kan rol spelen bij bewerken oppervlak • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Laser kan rol spelen bij bewerken oppervlak

Bij oppervlaktebehandeling denken de meesten meteen aan coatings en galvanische processen. Laser speelt echter een steeds grotere rol als het om oppervlaktetechnologie gaat. Het gebruik van de laser levert in sommige gevallen functioneel betere oppervlakken op dan de traditionele coatings.

Vakblad Metaal Magazine gaat in het juni-nummer in op diverse mogelijkheden van de laser bij het behandelen van oppervlakken.

Toekomstige toepassingen

Een van de mogelijke toekomstige toepassingen is het drogen van de natte coating op dunne films. Dit is gepresenteerd tijdens online symposium Elektromobilität LSE’21 bij het Fraunhofer ILT .

Decoaten, polijsten, textureren

Een andere toepassing is het decoaten met laser, om de isolatielaag bij koper te verwijderen voor ‘hairpin lassen’ bij elektromotoren.

Ook bij polijsten wint de laser aan belang. En wat te denken van textureren met laser of de EHLA-technologie.

Metaal Magazine

Abonnees kunnen de diverse mogelijke toepassingen en hun potentiële voordelen bekijken in vakblad Metaal Magazine (premium).

Nog geen abonnee?
Adverteren?

5 reacties op “Laser kan rol spelen bij bewerken oppervlak

 • Jazeker is de laser zeer interessant om materiaaloppervlak te bewerken.
  @Metaalmagazine: mochten jullie over deze materie meer willen weten, informeert Summa Surface jullie zeer graag over de vele mogelijkheden. Denk aan reinigen, decoaten, ontroesten, opruwen, lasverkleuring wegnemen, etc.
  Meer info: https://www.summa-surface.nl/slcr

 • Tom van der Meer

  Een aanvulling voor geïnteresseerden. Dank.

 • Ir. W. Husslge

  Leuk dat er aandacht besteed wordt aan oppervlaktebehandelingen met de laser. Uit dit artikel blijkt dat toen wij in de 80’er jaren bij TNO hiermee begonnen, dat we zoals meer zaken bij TNO de tijd te veel vooruit waren. Onderwerpen als laserharden, lasercladden, lasertextureren, laserreinigen zijn allemaal toen ontwikkeld met de toen beschikbare CO2- en gepulste Nd:Yag laser. De later tot ontwikkeling gekomen diodelasers en hoogfrequent gepulste lasers in allerlei golflengtebereiken hebben dit verfijnd en nog meer toepassingen eraan toegevoegd.

 • Tom van der Meer

  Mooi om te lezen. Dank u wel.

 • Theo de Haan

  Wim Husslage heeft volkomen gelijk dat veel TNO ontwikkelingen te vroeg waren voor de mogelijke toepassingen. Al is het lasercladden via Nedclad een succes geworden met dank aan Wim.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven