Ga naar hoofdinhoud

Lage prijs plaat botst met procesbeheersing

‘’De grootste onzekerheid is de plaat. Daar kun je niet tegen aan programmeren’’. Deze slotzin van Gerrit Gerritsen aan het einde van een workshop van Bystronic is meer een constatering dan een verzuchting.

Tijdens de workshop van Bystronic, eind september in Zwolle, hebben Radan, SSAB, Wila en uiteraard Bystronic plaatbewerkers nuttige tips gegeven over plaatbuigen. Er is meer aandacht nodig voor procesbeheersing. Gerritsen houdt zich bij Bystronic bezig met de procestechnologie van het plaatbuigen; o.a. met het ontwikkelen van hoekmeetsystemen. Tijdens de workshop ‘De kunst van de juiste hoek’ gaf hij een inventarisatie van de problemen met de bijbehorende oplossingendiebij het buigen van met name dikkere plaat.

afkantdeel Bystronic

De focus op prijs bij het afkanten is overigens wel te verklaarbaar: de kostprijs van een plaatwerkproduct bestaat immers voor een belangrijk deel uit de grondstofprijs (foto’s: Bystronic)

 

Mooi land

Als inkopers van plaatwerkerijen échter het plaatmateriaal gaan inkopen tegen de laagste prijs in een mooi land als bijvoorbeeld Roemenië, dan moet hij afhaken. De theorie van proceskennis en –beheersing werkt niet als je plaatmateriaal gaat buigen waarvan je weliswaar de chemische samenstelling weet, maar niet de diktetolerantie, hardheids- en vlakheidsverloop, materiaalstructuur, het vloeigedrag rondom de rekgrens, de hoogte van de treksterkte enzovoort.  De uitkomst van het buigproces (ook wel kanten of afkanten genoemd en door onze zuiderburen aangeduid als plooien) is dan uiterst onzeker.

 

Reproduceerbaar

Ook Ton Derksen van Radan die tijdens de bijeenkomst uitleg gaf over CAD/CAM-systemen en offline programmeren benadrukt dat gelet op procesbeheersing zijn software slechts een deel van het verhaal is. ‘’Je moet wél buigen met plaatmateriaal dat reproduceerbaar, dus in een gegarandeerde kwaliteit, overeenstemt met de gegevens in je databestanden. Anders functioneert het niet’’.  ‘Slim inkopen’ tegen de laagst mogelijke prijs is gelet op procesbeheersing ‘penny wise, pound foolish’.

 

In een volgend nummer van Metaal Magazine meer informatie over de workshop van Bystronic.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven